Димитър Узунов остава представляващ Висшия съдебен съвет. С 8 гласа "за" и 14 "против" съдебните кадровици отхвърлиха предложението на Калин Калпакчиев за освобождаването на поста от Узунов.

Димитър Узунов остава представляващ ВСС
Обновена

Димитър Узунов остава представляващ ВСС

Една от темите за обсъждане с европрокурорите била Румяна Ченалова

До искането за оставка се стигна заради телeвизионни изявления на Узунов по повод европейски проект, в който Калпакчиев участва. След гласуването членът Соня Найденова взе думата и пожела да каже "нещо, което засяга всички".

ВСС обсъжда освобождаването на говорителя си Димитър Узунов

ВСС обсъжда освобождаването на говорителя си Димитър Узунов

Предложението влезе като извънредна точка

Като член на ВСС, избран от парламента, тя смята да сезира Народното събрание, което да даде оценка дали поведението на представляващия съвета - Узунов, покрива критериите за високи нравствени качества.

"Всеки, който е съгласен, е свободен да се присъедини към писменото сезиране на Парламента", се обърна Найденова към останалите членове.

Скандал във ВСС - поискаха оставката на Димитър Узунов

Скандал във ВСС - поискаха оставката на Димитър Узунов

Превишил правата си

Магдалена Лазарова пък обяви, че гласува "против" оставката на Узунов, но с уточнението, че вотът й е протестен. "Колкото и искания да се внасят за оставка, резултатът ще бъде този", заяви Лазарова.

Припомняме, че вече няколко седмици въпросът за оставката на Димитър Узунов от поста на представляващ ВСС се обсъжда на заседанията на кадровиците. Повод за искането Узунов да освободи поста, бе едноличното му решение кои членове на кадровия орган ще се срещнат с европрокурорите, които ревизират работата на държавното обвинение.

По този повод председателят на ВКС Лозан Панов бе отправил искане за освобождаване на поста от Узунов, което обаче беше отхвърлено. Последваха телевизионни изяви на Узунов по повод европейски проект, в който Калин Калпакчиев участва. След разгорещени дебати и днешното гласуване остави Узунов на поста.

В телевизионно интервю Узунов заяви, че колегата му Калин Калпакчиев ще вземе хонорар от 340 000 лв. от проект, както и че е участвал в повишението на съпругата си.

Оставката на Узунов този път поиска самия Калпакчиев. Той подчерта, че именно ВСС е посочил кой да бъде ръководител на проекта и това е Елка Атанасова. Калпакчиев изтъкна също, че няма да вземе 340 000 лева хонорар, а това е предвиденият бюджет за възнаграждение на целия екип по проекта.

Калпакчиев обясни, че съпругата му е повишена в Софийския апелативен съд, след участие в конкурс, а при гласуването, той си е направил отвод. Калпакчиев определи като недопустимо поведението на Узунов.

"Изричането на тези лъжи уронва репутацията на целия ВСС", заяви Калпакчиев. По думите му, не става дума за междуличностен конфликт или опит за въвличане в скандал, а за съзнателно разпространение на неверни факти, с цел компрометиране на репутацията му. Калпакчиев се позова на Етичния кодекс, според който магистратите и членовете на ВСС трябва да се уважават.

Калпакчиев изтъкна, че никой на тази маса не си е позволявал да изрича неверни факти. По думите му, това е в пълно противоречие с изискването на почтеност на магистратите.