След двучасов дебат мнозинството от членовете на Висшия съдебен съвет оставиха Димитър Узунов като представляващ съвета. Обсъждането за неговата оставка бе допълнителна точка от дневния ред на кадровия орган в съдебната власт. С 15 на 8 гласа искането за неговата оставка бе отхвърлено, съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС).

ВСС обсъжда освобождаването на говорителя си Димитър Узунов

ВСС обсъжда освобождаването на говорителя си Димитър Узунов

Предложението влезе като извънредна точка

Самият Узунов благодари на колегите си и направи специално обръщение към председателя на ВКС Лозан Панов. "Можехте да ме питате за писмото във връзка със срещата с европрокурорите, но вие предпочетохте да ми забиете ножа в гърба, дълбоко и болезнено", заяви Узунов.

Лозан Панов иска оставката на говорителя на ВСС

Лозан Панов иска оставката на говорителя на ВСС

Заради едноличното му решение кой да се срещне с европрокурорите у нас

При обсъждането имаше и превъзнасянето на качествата на Узунов, както и лични нападки и обвинения към вносителите на предложението за политиканстване.

По време на дебата за тази оставка имаше и опити за размиване на темата с отклоняването й към други дежурни въпроси като съдебната карта, бюджет, както и отчет, че предишният представляващ ВСС Соня Найденова как се е справяла.

Самият Узунов не участва в гласуването на искането за негово освобождаване.

В предложението, внесено от петима членове на ВСС, се посочва, че "той не упражнява своите функции по начина, който се изисква в чл. 10, ал. 2 от Правилника за организация и дейността на ВСС и неговата администрация".

От ВСС уточниха, че основна причина за исканата оставка е, че Узунов е определял кои членове на ВСС да участват в срещи с европейски прокурори, без да бъде внесена за обсъждане в Пленума на Съвета писмената покана от Министерството на правосъдието.

По време на дебата са отправяни упреци за пропуски в документооборота на Висшия съдебен съвет, както и в изразяване на становища, уронващи авторитета на магистратите.

Изтъкнато бе, че една от темите за обсъждане с европейските прокурори е била свързана с Румяна Ченалова, която е освободена от длъжността "съдия" и съответно е от компетентността на Съдийската колегия.

Направено бе сравнение с процедурата, при която г-жа Соня Найденова е сменена като представляващ ВСС. В отговор опонентите припомниха, че Узунов е избран за представляващ ВСС в навечерието на разделяне на Съвета на Колегии за по-добро взаимодействие между тях, както и постигнатото обединение в 90% от решенията на Съвета.

Коментирани са разминавания в становища на членовете по редица въпроси, както и за проблеми във вътрешната комуникацията в Съвета и противоречия.

Защитниците на оставането на Узунов на поста са акцентирали, че той не е имал възможност във времето да внесе за разглеждане от Пленума на ВСС писмото на Министерството на правосъдието, както и на срока за вземане на решение по него.

Изтъкнато е, членовете на Прокурорската колегия са били запознати с писмото на Министерството на правосъдието и двама от тях са участвали в срещите, без да бъдат определени, както и че всеки магистрат е имал възможност да заяви желание в Министерството на правосъдието и да участва в срещите с европейски прокурори.

Писмото от правосъдното министерство вменява персонален ангажимент на Узунов като представляващ ВСС да определи представителите. Уточни се, че за участие в срещата са били определени председатели на комисии в Прокурорската колегия, които пряко носят отговорност за дейността на прокурорите в органите на съдебна власт.

Членове на Съвета коментираха, че се прилага двоен стандарт в оценката на дейността на Узунов като представляващ Висшия съдебен съвет и дебатът се политизира.

Пред колегите си представляващият ВСС Димитър Узунов обясни, че писмото от Министерството на правосъдието е получено във ВСС по време на Пленума на Съвета на 29 септември 2016 г., който е продължил до 17 часа, а е имал две позвънявания от кабинета на Екатерина Захариева (правосъдният министър - б.р.) с искане за отговор в дадения срок, който е на другия ден.