Малко преди 22:00ч. снощи, на пътя София - Варна, близо до разклона за село Алваново, 43 годишен неправоспособен шофьор и след употреба на алкохол е причинил пътнотранспортно произшествие между две коли, при което шофьорът на другия автомобил е загинал, съобщи Окръжна прокуратура - Търговище.

Образувано е досъдебно производство във връзка с причиняване на смърт на едно лице при пътнотранспортно произшествие, в което е участвал неправоспособен водач, седнал зад волана след употреба на алкохол. Ще бъде извършен анализ на доказателствата за привличането му като обвиняем и задържането му по реда на НПК.

Под надзора на Окръжна прокуратура - Търговище продължава работата по изясняване на причините и обстоятелствата около пътнотранспортното произшествие.

От Апелативна прокуратура Варна се оплакват, че включително на ниво главен прокурор, са направили много предложения за изменение на Наказателния кодекс за престъпленията по транспорта, включително за увеличаване на санкциите и отнемане на автомобилите, но нито едно от тях не е било възприето от законодателя. Припомняме, че някои от тези предложения всъщност бяха приети от Народно събрание, но отменени от Конституционния съд, други предложения, като например обвинение за умишленост при предизвикана катастрофа и смърт след употреба на алкохол, се оказаха несъстоятелни в съда, а и бяха отхвърлени от експерти като непропорционални и непостигащи превантивен ефект. 

24 пияни шофьори засече полицията за ден

24 пияни шофьори засече полицията за ден

Катаджиите хванаха и 16 дрогирани зад волана