Явно ще се бърза до Коледа конституционните промени да станат факт, пък после ще му мислим. Бързането е необяснимо, но е обяснимо желанието да бъде изменена Конституцията. Това заяви пред БНР конституционалистът проф. Пламен Киров.

Според него идеята за смяна на националния празник е била с цел да се отклони вниманието от същинската промяна - тази в съдебната власт. По думите му в продължение на 30 години прокуратурата и по-специално главните прокурори, с едно единствено изключение (Борис Велчев), са показали как не трябва да се осъществяват правомощията на главния прокурор. Киров изтъкна, че функциите на главния прокурор са били упражнявани по безобразен начин, което е рефлектирало върху дейността на цялата прокурорска система.

Конституционалистът подчерта, че има опасност с промените да се отиде в крайност и фигурата на главния прокурор да се превърне в главен секретар, а прокуратурата да стане просто подчинена на политиците институция. Когато твърде дълго махалото е било отклонено в едната крайна посока, естествено когато то бъде освободено, то отива в обратната посока, отново в крайна точка, поясни той.

Пламен Киров смята, че в рамките на тази седмица има възможност малко да се смекчат нещата, които в първоначалния проект будеха недоумение и остра негативна реакция на различните гилдии в юридическото съсловие.

Той засегна и темата за избора на нови конституционни съдии. Според него сега е моментът, в който трябва да попълнят състава, при това с обикновено мнозинство от НС, защото ако влязат в сила конституционните промени, тогава конституционните съдии ще трябва да бъдат избрани с квалифицирано мнозинство. Киров подчерта, че за това сглобката няма нужда от гласовете на ДПС.

По думите му някои от промените ще бъдат атакувани в Конституционния съд. Той изрази съмнение, че именно по тази причини се бърза да се назначат двама конституционни съдии. Конституционалистът заяви, че остава съмнение, тъй като позициите са свободни от години.

Киров посочи, че Народното събрание се ползва с изключително ниско доверие. Ако НС и управляващите искаха да добавят легитимност към действията си, то тогава не трябваше да се бърза, а трябваше всичко да мине внимателно, с широко обсъждане и обществото да знае какви са целите и средствата за постигане на конституционната ревизия. Сега около 10% от гражданите са чули какво ще се пипа в Конституцията, уточни той.

Пламен Киров подчерта, че освен професионален дебат е трябвало и обществото да е наясно с готвените промени в Основния закон.

Депутатите от комисия заседават извънредно за промените в Конституцията

Депутатите от комисия заседават извънредно за промените в Конституцията

Заседанието ще се проведе в събота