Правителството прие днес решение страната ни да изплати общо 141 211 лв. за обезщетения в изпълнение на четири решения на Европейския съд по правата на човека срещу България (ЕСПЧ), постановени в периода 11 април - 13 юни 2023 г.

Делата "А и други срещу България", "Оссо срещу България" и "Кукавица срещу България" касаят нарушение на член 8 от Хагската конвенция (право на зачитане на личния и семейния живот), свързано с производства за незабавно връщане на децата на жалбоподателите, съгласно конвенцията по отнощение на гражданските аспекти на международното отвличане на деца. Според ЕСПЧ жалбоподателите са претърпели непропорционална намеса в правото им на зачитане на семейния живот, тъй като властите не са разгледали делата по начина, изискван от член 8 от конвенцията, а процесът на вземане на решение и продължителността на производството по връщане като цяло не е отговарял на процесуалните изисквания. По четирите жалби са присъдени общо обезщетения за неимуществени вреди за 45 000 евро и 22 700 евро за разходи и разноски, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Делото "Симонова срещу България" е свързано с разрушаване на незаконна постройка, за която жалбоподателката твърди, че е единственото жилище за нея и децата й. Европейският съд по правата на човека отбелязва, че основните принципи касаещи ситуацията, а лицата, изправени пред опасността да изгубят единственото си жилище, трябва да имат възможност за разглеждане на пропорционалността на мярката в контекста на конкретните обстоятелства. В случа според ЕСПЧ липсва такава преценка в заповедта за премахване на постройката в нарушение на чл. 8 от Конвенцията. Съдът присъжда на жалбоподателката обезщетение за неимуществени вреди в размер на 4 500 евро

Плащаме близо 470 000 лв. по осъдителни решения на ЕСПЧ

Плащаме близо 470 000 лв. по осъдителни решения на ЕСПЧ

Решенията са постановени в периода 14.02.2023 г. - 13.04.2023 г.