Кметът на Пловдив Иван Чомаков направи първа копка на Регионална инсталация за изгаряне на болнични отпадъци. Екологичният обект е част от споразумение за финансова помощ между правителствата на България и на Швейцария.

Инсинераторът ще обслужва пет области - Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали. Общата му проектна стойност възлиза на 12,5 милиона лева, съобщава радио Пловдив. 3 625 000 швейцарски франка се предоставят безвъзмездно от държавния секретариат по икономическите въпроси на Швейцария.
За управлението на инсинератора е създадено общинско предприятие "Преработка и обезвреждане на болнични отпадъци".

Инсталацията ще се изгради на площ от 7103 кв.м на терен от 28 дка в Южната индустриална зона на Пловдив, като мястото е определено с решение на Общинския съвет. Срокът за цялостното изграждане на обекта е 240 календарни дни.

Съгласно проекта обезвреждането на болничните отпадъци ще става чрез екологосъобразно изгаряне при непрекъснат технологичен режим. Работният режим на инсинератора е минимум 7800 часа годишно и с него, според оценката на МОСВ, се осигурява висока производителност, снижен разход на гориво и по-дълъг живот на оборудването.

За изпълнение на важни екологични и енергийни проекти в България швейцарското правителство е отпуснало общо 60 милиона швейцарски франка, от които до момента са усвоени около 50 милиона. Те са инвестирани в рехабилитация и модернизация на ВЕЦ "Пещера", ВЕЦ "Батак" и ВЕЦ "Алеко", за разширение и реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води в Пловдив, за изграждане на стерилизационни центрове в осем регионални болници и други.