Служители от пловдивския отдел "Икономическа полиция" са разкрили престъпна схема за източване на пари чрез онлайн банкиране. Районната прокуратура е привлякла шестима мъже като обвиняеми.

Разследването започнало след като потребител на онлайн банкиране сигнализирал, че 102 хиляди лева от разплащателната му сметка неправомерно били насочени към пет други банкови сметки на физически лица. По предварителни данни това било извършено чрез пробив и изменение на компютърни данни, ползвани от банкова институция, съобщиха от полицията.

По случая било образувано досъдебно производство, разследването по което е проведено под надзора на прокуратурата. Извършени са обиски, претърсване и изземване, разпознавания на лица, разпити на свидетели, изискани са множество документи и банкови справки. В резултат от тези действия са задържани шестимата участници в схемата - мъже на възраст между 23 и 46 години, които действали в съучастие и като помагачи. С постановление на наблюдаващия прокурор те са привлечени като обвиняеми и са били задържани за срок до 72 часа. Днес съдът е оставил за постоянно в ареста четирима от извършителите мярката, а за останалите двама е определил по 1000 лева гаранция.

Мъж завлече фирми със 770 000 лв. за изработка и поддръжка на платформи за онлайн търговия

Мъж завлече фирми със 770 000 лв. за изработка и поддръжка на платформи за онлайн търговия

Измамникът е с повдигнато обвинение, разследването продължава