По 18 години затвор получиха Александър Данаилов и Светлозар Стоилов, обвинени в убийството на студента Стоян Балтов пред дискотека Амнезия.

Третият подсъдим - Вили Георгиев, бе оневинен. Присъдите бяха прочетени след продължил повече от три години съдебен процес.

Двамата бяха признати за виновни, че са умъртвили умишлено студента по медицина, като са му нанесли множество удари с тъпи и твърди предмети, с ръце и крака, обути в обувки. Деянието е извършено по хулигански подбуди и при безпричинно прилагане на сила.

Съдия Петя Крънчева обясни, че решението е взето единодушно от целия състав.
По думите й направеният анализ на доказателствата ясно показва, че няма такива, които да не потвърждават вината на Александър и Светлозар.

Съдът прие, че от фактическа и правна страна престъплението е безспорно доказано, заяви Крънчева.

Оправдателната присъда на Вили Георгиев тя мотивира със събраните данни, че той е нанесъл един единствен удар по тялото на Стоян Балтов и то в областта на рамото. Обвинението обаче е за причинена смърт вследствие на множество удари в главата и шията.

Тримата подсъдими не обелиха нито дума, както преди заседанието, така и след като чуха присъдите. Майката на убитото момче - Зарка, също отказа коментар.

Брат му Борислав заяви, че е изненадан от чутото вътре в съдебна зала. По думите му и трите присъди нямат нищо общо с това, което те са искали, а именно доживотен затвор. Семейството ще обжалва решението на градските съдии в законния 15-дневен срок.

Той няма и обяснение за невинността на Вили Георгиев: "Питайте него, питайте татко му. Той на предното дело каза, че е горд със сина си."

Според Борислав тези 18 години са просто смешни години.
За мен всички са виновни, отсече той и добави, че има и други, които са участвали в боя онази нощ.

Това е подигравка със семейството ми, огромна подигравка. За 5 години ни влачиха от Сливен всеки месец, за да ни кажат "Гледайте си работата" и да ги пуснат на свобода, коментира още Борислав и посъветва: "Пазете си децата."

Александър Данаилов и Светлозар Стоилов трябва да изплатят на родителите общо 600 хиляди лева кръвнина.
Въпреки осъдителните присъди, двамата остават със старите си мерки - парична гаранция, съответно от 6000 лева и 1000 лева. Оправданият Вили Георгиев вече е с най-леката мярка за неотклонение - "подписка." Свалена му беше и забраната да напуска страната.

За да окаже морална подкрепа, в залата дойде и майката на един от тримата убити пред дискотека "Соло" Кирил Въжаров - Радмила.
Тя също не коментира в детайли решението на съда. По думите й очевидно има неща в делото, които позволяват на съда да вземе такова решение.

Аз съм за това Зарка Балтова и съпругът й да бъдат подкрепени, защото знам какво става в техните души. Слава Богу тази сага приключи след 5 години, заяви тя, изтъквайки че макар и това да е присъда едва на първа инстанция, все пак се е чуло нещо.

Знаете как 5 години имаше такова разиграване и такова психическо смазване на пострадалите, че това беше абсурдно и недопустимо, подчерта още Радмила Въжарова.
Според нея е съвсем нормално Балтови да поискат доживотен затвор за тримата подсъдими: "Всеки един родител би поискал максималното наказание.Аз съм учудена, че прокуратурата е поискала 20 години."

Стоян Балтов беше убит на 5-ти декември 2008г. "Смъртта на студента Стоян Балтов е настъпила в резултат на множество кръвоизливи на шията и увреждане на мозъчната тъкан", беше заключението на съдебно-медицинската експертиза."
Експертите заключиха, че точният брой на ударите по главата на студента не може да бъде установен, но смъртта е резултат от тяхната многобройност.

За първи път ход на делото беше даден на 30 април 2010г. Година по-рано, през юли 2009г., съдия Петя Крънчева върна внесения от прокуратурата обвинителен акт заради "сериозна непоследователност в тезата".

Преди дни от държавното обвинение поискаха по 20 години затвор при първоначален строг режим и за тримата подсъдими.

Адвокатът на опечаленото семейство се солидаризира с искането на прокуратурата и изтъкна, че целта на обвиняемите е била да си доставят удоволствие с побоя и че няма смекчаващи вината им доказателства.