248 дела е образувала прокуратурата след инспекциите си във връзка с констатираните през 2010 г. стотици смъртни случаи и престъпления срещу деца в социалните домове. Това обяви на пресконференция в БТА Галина Тонева - заместник-главен прокурор на България. По време на нея бяха изнесени данни осем месеца след кампанията срещу тежките нарушения в тези институции.

Припомняме, през септември 2010 г. от Българския хелзинкски комитет изнесоха ужасяващи данни за смъртни случаи и оказвано насилие над децата, настанени в социалните заведения. Малко след това от прокуратурата се ангажираха с проблема, като обявиха, че ще подложат на цялостно разследване всички 238 случая на смъртност в домовете за деца с умствени и физически увреждания в страната.

Адвокат Тонева обясни, че 188 от досъдебните производства са за настъпила смърт и изтъкна, че те са повече от обещаните поне 167. 29 дела са образувани за причинени телесни увреждания, нанесени на децата от страна на персонала, 16 за злепоставяне чрез поставянето им в опасност. Две дела са за лишаване от свобода на непълнолетните, по едно за оставяне без надзор и грижи, за документи престъпления от служителите и предоставяне на помощ от ръководител на дом на лице от персонала, чрез което той е избегнал наказателна отговорност.

Извън тези дела, има още 28 проверки като преписки, допълни Тонева. Тя съобщи още, че от прекратените общо 25 дела, 21 продължават да са висящи, защото са в процедура на проверка. От Върховната административна прокуратура уточниха, че най-много образувани дела за подобни престъпления има в окръжните прокуратури в Добрич - 54, Благоевград - 31, Видин - 22, Кула- 20.

Стана още ясно, че към настоящия момент в нито един от домовете не са констатирани данни, че в тях са извършени престъпления и няма неизпълнени предписания от предходните години. Закрити са няколко дома, а прокуратурата не е преставала да действа и да инициира проверки, допълниха още от ВАП.

По време на пресконференцията прокуратурата беше подложена на критики от страна на БХК относно недостатъчното информиране на комитета за дейността на прокурорите. По думите на адвокат Маргарита Илиева, заместник-председател на БХК, повечето постановления, които са прекратени, страдат от пълнота.

Друг, ключов, според нея проблем, е неелиминираният предразсъдък, че вродените заболявания на децат водят до тяхната смърт. Това се чете в прокурорските постановления, което е погрешно, изтъкна още юристът. Все пак от Хелзинкския комитет похвалиха дейността на прокурорите, изтъквайки, че подобна, цялостна проверка, се прави за пръв път у нас, а осъществяващите я са „пионери и герои".

Като продължаващ изключително сериозен проблем в институциите за отглеждане на деца беше посочен достъпът до тях. От БХК обясниха, че ако журналист поиска да влезе в подобна институция, му е необходимо разрешение от кмета, който нерядко нарочно забавя процедурата.

През това време медиите се отказват от искането си за достъп и много злоупотреби в домовете биват прикривани. В тази връзка от комитета поставиха началото на кампания „Достъп сега", която има за цел по-бърз и лесен достъп до институциите, в които се отглеждат деца.