В деня на Конституцията ВАС отвори врати за гражданите и им показа нагледно, макар и не изцяло, как работи съдът.

Шефът на ВАС Георги Колев коментира пред медиите, че тази година е специална за ръководената от него институция, защото се навършват 100 години от създаването й. Като основен приоритет той изтъкна завършване на електронната единна система на административните съдилища, която според неговите изчисления ще стане факт до средата на следващата година.

Друга сериозна идея на Георги Колев и заместниците му е създаването на Централен административен съд, който да поема делата, разглеждани от ВАС като първа инстанция. Идеята за изграждането на този съд е да се "разтовари" ВАС, тъй като административните съдии са натоварени с доста дела. Само за миналата година е имало 21 хиляди дела от които 16 156 са приключили.

Колев обясни, че огромният обем дела води и до некачествена работа и поради тази причина от януари тази година е създадена работна група, която да доизчисти създаването на новия съд.
Макар за 2012 година делата във ВАС да са по-малко от предходната, всеки съдия е поел между 230-240 дела. Имало е магистрати, които са работили по 264 производства.

Ние смятаме, че с този Централен административен съд ще успеем да постигнем между 30-40% разтоварване от обема от работата на ВАС", обясни Колев и поясни, че новият съд се предвижда да бъде междинно ниво при запазване на двуинстанционния модел на административно правосъдие.

Ако тази идея бъде реализирана, ВАС ще играе ролята на касационна инстанция. Според разчетите в новия съд ще работят най-малко 40 магистрати.

От нас се изисква да подготвим промени в Закона за съдебната власт и Административнопроцесуалния кодекс, а всичко останало е политическа воля", обобщи Георги Колев. Той добави, че най-сериозният проблем пред който са изправени те е времето в което се насрочват делата: „Сами разбирате, че при 220 дела на човек е много трудно те да бъдат разпределени по дата".