По 5 години затвор при първоначален строг режим получиха 33 годишните Антон Сл. Илчовски и Николай Ж. Желязков от Варна за серия от 14 кражби за над 76 хиляди лева, информират от варненския окръжен съд.

Деянието е в  особено големи размери, извършено при условията на опасен рецидив  и след предварителен сговор. Обвиняемите са крали предимно от къщи и вили, населени от чужденци в Североизточна България. Съдът уважи в пълния им размер трите  граждански иска, предявени по време на делото от  пострадали при кражбите  англичани.

Желязков и Илчовски ще заплатят солидарно на трите британски семейства общо 32 хиляди 829.91 лв, заено със законната лихва и общо 1200 лв. разноски за българските им адвокати.

Тандемът се възползва от процедурата "съкратено съдебно следствие", призна фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт и се отказа от разпита на свидетелите и вещите лица.

Съдът от своя страна се задължи да приложи чл. 55 от НК и да определи наказание под минимума. За кражбата, извършена от Антон и Николай, която е в големи размери и представлява особено тежък случай, наказанието предвидено от закона е затвор от 10 до 20 години.

Кражбите са извършени в началото на месец февруари 2005 година. Желязков и Илчовски са пребродили 11 села от Варненска и Добричка област и са крали предимно от къщи и вили на чужденци, закупили имоти в различни селища. Тандемът е бил въоръжен с подходящи технически средства за разбиване на прегради и врати.

Крали са домакински електроуреди, битова техника, посуда, компютри, скъпа снимачна техника, бижута и други семейни вещи. Общата стойност на откраднатото от 20-те пострадали собственици, от които 17 англичани, възлиза на 76 хиляди 625.42 лв.

И двамата подсъдими са познати на органите на полицията и са многократно осъждани за тежки умишлени престъпления. Желязков е бил осъждан 3 пъти за кражби, а Илчовски има 4 влезли в сила присъди, сред които и такива за кражби. Освен уважените размери на трите граждански иска те дължат още на държавата общо 2552 лв. държавни такси и разноски по делото.

Съдът признава времето на предварителното им задържане от 7 октомври миналата година и с нарочно определение потвърди днес ареста и на двамата.   Присъдата на ВОС може да се обжалва или протестира в 15 дневен срок пред Апелативен съд Варна.