На арестуваните при вчерашната операция „Бебетата" са повдигнати две обвинения - едното за организиране и водене на организирана престъпна група, а другото - за трафик на жени с цел продажба на техните бебета.

По първото обвинение ръководителите могат да получат от 5 до 15 години лишаване от свобода, а по второто - от 1 до 6 години.

Майките са жертва на трафик и не носят отговорност. Такъв е законът, обясни в ефира на БиТиВи окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров

След мащабната полицейска операция за разбиване на една от най-големите престъпни мрежи за търговия с бебета, проведена в Гърция и България стана ясно, че само едно от децата, осиновени в Гърция, е било върнато в България.

Тази организирана престъпна група е била много добре структурирана, обясни Чавдаров.

По думите му майките са контактували със съответни посредници, които пък са имали връзка с организаторите на трафика. Те са били български граждани, уточни прокурорът.

Той поясни, че повечето от децата вече са осиновени и са гръцки граждани. Въпрос на процедура е дали тези осиновявания могат да бъдат оспорени и как, обясни Чавдаров и допълни: „Във връзка сме с гръцката прокуратура и полиция, които изясняват този въпрос и очакваме да бъдем уведомени."