Гранична полиция отчита по-висок миграционен натиск на българо-гръцката граница в края на 2018 г. Това стана ясно при представянето на отчета на контролните органи от министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Миграционният натиск е далеч по-нисък от нивата през 2015 и 2016 г. Изграждането на възпрепятствано съоръжение на българо-турската граница и неговото надграждане със сензорни системи даде резултат, с което се отчита намаление на миграционния натиск по границата ни с Турция, отчете силовият министър.

По думите на Маринов обаче ситуацията в Гърция е доста по-сложна, има доста повече мигранти и няма как да бъде изградено възпрепятстващо съоръжение като на българо-труската граница. "Това е заплахата, която касае сухоземните граници на България, а по отношение на морската граница ситуацията е нормална", коментира вътрешният министър.

Контролните органи отчитат още, че проблемът с миграцията стои, а на места става и по-сериозен.

БСП против изграждането на кризисни центрове за бежанци

БСП против изграждането на кризисни центрове за бежанци

Всичко се случвало на фона на обезлюдаването на Странджа

Гранична полицията отчита завишени резултати по отношение на противодействие на контрабандата по граничните пропускателни пунктове. Обръща се внимание и на активността на полицейския контрол върху акцизните стоки.

Вътрешният министър коментира и темата с изграждането на временни кризисни центрове в Елхово, Любимец и Малко Търново.

Силовият министър припомни, че има много бежанци и мигранти на територията на Турция и затова МВР трябва да бъде готово за справянето на проблема. В участието му в Съвета по вътрешни работи и правосъдие една от основните теми на разговор е била справянето с натиска на мигранти, тъй като до момента действа регламентът Дъблин.
Силовият министър призова всички политици да не се заиграват със страховете на хората. Той увери, че контролните органи мислят за сигурността на хората на трите общини, за да не се повтори мигрантската криза от 2013 и 2014 г.

Маринов обясни, че са касае само за временни кризисни центове, които ще бъдат активирани от Министерския съвет при засилен миграционен натиск. За тях са отпуснати финансови средства от Европейската комисия в размер на 160 млн. евро. 

За справяне с миграционния натиск Съвета по вътрешни работи и правосъдие работи за общо решение за политиката по убежище в Европейския съюз.
В това общо решение се обсъждат 7 акта и българската позиция съвпада с държавите Гърция, Малта и Кипър, които имат проблем на външните граници. При криза България ще бъде подпомагана и солидарно ще бъдат разглеждани проблемите, които се явяват. Голяма част от държавите предлагат разделяне на общото решение, но България не е съгласна, изтъкна Маринов.

МВР не строи бежански лагери, а се подготвя за временни кризисни центрове

МВР не строи бежански лагери, а се подготвя за временни кризисни центрове

Разчистват се площадки на територията на Малко Търново, Елхово и Любимец

Данните от анализа показват, че през 2018 г. обстановката на държавната граница продължава да бъде динамична по отношение на незаконната миграция в резултат на политическата нестабилност и хуманитарната криза в Близкия Изток и Африка.

През 2018 г. са регистрирани опити на 5311 граждани на трети страни да влязат в страната - това е намаление с 23% спрямо 2017 г. Задържани са общо 350 лица от трети страни - намаление с 46% в сравнение с 2017 г. На вход извън граничните пунктове на българо-турската граница са задържани 187 лица от трети страни.

На ГКПП на вход на българо-турската граница са задържани общо 163 лица, от тях задържани 73 лица са били укрити (в товарни автомобили - 46, във влак - 25, в автобус - 1 и в лек автомобил - 1), 82 лица са използвали преотстъпени или неистински документи и 8 лица са направили опит да заобиколят граничния контрол на ГКПП.

6 пъти повече в сравнение с 2017 г. са опитите на граждани на трети страни да влязат незаконно на българо-гръцката граница. Българските гранични власти са задържали 293 граждани на трети страни. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, 4354 лица са се завърнали самостоятелно във вътрешността на Гърция.

Наблюдава се намаление на миграционния натиск на изход със 74% спрямо 2017. През 2018 г. на изход са задържани 634 граждани на трети страни при опит за незаконно преминаване на държавната граница. Най-натоварена на изход продължава да бъде българо-сръбската граница, където са задържани 393 граждани на трети страни.

През 2018 г. на изход на българо-румънската граница са задържани 186 граждани на трети страни. През 2018 г. на ГКПП са издадени 3557 отказа за влизане в страната на граждани на трети страни, които не отговарят на условията за влизане в ЕС.
Не са допуснати да излязат от страната 3506 лица. Най-голям е броят на недопуснатите да излязат от страната деца без пълномощно от родител - 1434, следват лицата с невалидни документи - 786, с наложено ограничение за напускане на страната - 586, без документи - 518 и др.
На ГКПП са установени 11 432 лица и 223 МПС, обявени за издирване.

През 2018 г. общият брой на водените досъдебни производства е 1815. Налични са данни за 450 осъдени лица.

През 2018 г. в ГДГП са образувани 87 досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 280 и чл. 281 (каналджийство). Към наказателна отговорност са привлечени в качеството на обвиняеми 112 лица, предимно граждани на България - 55 и Турция - 27. Направени са опити за превеждане на 707 лица, от които преобладават гражданите на Ирак - 320 и Афганистан - 209.

Осъществени са общо 193 специални задачи за въздушно наблюдение на държавната граница, което е почти четири пъти повече в сравнение с предходната година. Изпълнени са 58 полета с хеликоптерите на СОВН за други случаи на МВР.

През 2018 г. продължиха опитите за пренасяне на големи количества цигари без акцизен бандерол през границата на страната. Служители от ГДГП (самостоятелно и в съвместни операции) са участвали в задържането на общо 1 262 826 кутии цигари, което е с 50 % повече в сравнение с 2017 г.

През 2018 г. на границите на страната са установени и задържани 12 кг хероин, 75 223 кг канабис, 106 кг марихуана и 123 кг синтетични наркотици. Най-голямо количество наркотични вещества са задържани на българо-македонската граница - общо 63 129 кг канабис.

Лагери за мигранти строят в Елхово и Малко Търново

Лагери за мигранти строят в Елхово и Малко Търново

Кметовете не знаят за проекта