За вероятен строеж на лагери за мигранти в Елхово и Малко Търново съобщават от БНР.

От поръчка, обявена от МВР, стана ясно, че ще бъдат изградени две селища - съответно за 1600 и 280 души. Допуска се, че това ще са именно мигрантски лагери, тъй като за проектите ще се разчита на европейско финансиране от фонд "Убежище, миграция и интеграция".

Повече от 8 милиона ще бъдат вложени в площадки за разполагане на контейнери в Малко Търново, Елхово и Любимец. Бъдещият лагер в Малко Търново ще се намира на ул. "Княз Борис I" 54 и заема площ от 7,5 дка. Капацитетът му ще бъде за 280 души. Предвижда се обектите да са с монолитни огради, буферна зона, КПП, вътрешни огради и охранителни системи. Ще се изградят контейнери за раздаване на храна, административни, за временно настаняване, както и санитарно-битови - бани и тоалетни.

Селището в Елхово пък ще е на територията на Регионалната дирекция на гранична полиция. То ще е значително по-голямо - за 1632 души, и ще заема около 27 дка площ.

Самите градоначалници на Малко Търново и Елхово не знаеха за плановете на МВР. Кметът на Малко Търново Илиян Янчев е в болнични и извън страната и обеща да провери информацията. Кметът на Елхово Петър Киров пък отказа коментар.