От БСП се обявяват против изграждането на кризисни центове за настаняване на бежанци.

Това заяви водачът на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева на брифинг в централата на партията по темата за изграждането на площадки за разполагане на бежански центове в Любимец, Елхово и Малко Търново.

МВР не строи бежански лагери, а се подготвя за временни кризисни центрове

МВР не строи бежански лагери, а се подготвя за временни кризисни центрове

Разчистват се площадки на територията на Малко Търново, Елхово и Любимец

Ако не се отмени обществената поръчка за изграждането на кризисните центове, социалистите ще подкрепят протестите на гражданите в трите общини. Ако правителството не отмени обществената поръчка, българските фирми ще проявят отговорно поведение и няма да участват в изграждането на обществената поръчка, категорични са от БСП.

По думите на Йончева всичко се случва на фона на обезлюдаването на Странджа. Тя настоява обществената поръчка да бъде отменена, но иска да знае дали се крие информация за връщане на мигранти от Германия.

Йончева отчете, че в Любимец се подготвят изграждането на площадки за приемането на 1632 бежанци и това са почти 20% от населението на Елхово. Левицата иска да знае дали се касае просто за усвояване на средства или за подоготовката за реално настанаяване на бежанци. Според БСП обществената поръчка е скандална и в хората се е породило страх.

Социалистът Кристиан Вигенин допълни, че без да има необходимост, не трябва да се изграждат подобни бежански центрове, защото миграционният натиск е на практика нулев. По думите му подобни проекти се правят с цел да се усвоят средства от ЕК и да се разпространят в близки до властта фирми.

Малко Търново се вдига на протест срещу строежа на бежански лагер

Малко Търново се вдига на протест срещу строежа на бежански лагер

Не може хората да гладуват, а да храним бежанците в България, негодуват хората

Според социалистите това се прави тихомълком, без да са информирани гражданите и местната власт в трите общини. Червените искат да знаят дали правителството има връзка с обществената поръчка.

Когато се изгражда подобен капацитет, той ще влезе в употреба и допълнително може да стимулира връщането на мигрантите, посочи Вигенин. Обществената поръчка трябва да бъде прекратена и отпуснатите средства да бъдат насочени към допълнителни мерки за охрана на външните граници, призова Вигенин.

На свой ред председател на БСП-Ямбол Катя Георгиева, допълни, че социалистите ще подкрепят всички усилия една подобна стъпка да не се реализиза.

ГЕРБ не държи патента за това кое е най-правилното решение на България за малките общини в страната, захапа тя управляващите.

Лагери за мигранти строят в Елхово и Малко Търново

Лагери за мигранти строят в Елхово и Малко Търново

Кметовете не знаят за проекта