Бургаски окръжен съд отхвърли искането на прокуратурата за увеличаване с още 2 години и 5 месеца затвор на присъдата срещу несебърския престъпен бос Димитър Желязков - Митьо Очите.

По данни на прокуратурата Желязков ще остане в затвора за доизлежаване на наказанието от 4 години и 10 месеца лишаване от свобода, информира БНР.

Според бургаските магистрати одобреното трето и последно споразумение между Митьо Очите и прокуратурата за присъда от 4 години и 10 месеца затвор е законосъобразно, не противоречи на морала и е в пределите на максималното наказание.

Според адвоката на Желязков Илиян Василев, клиентът му неоснователно е задържан в затвора.

Бургаската окръжна прокуратура може да внесе протест срещу решението на съда в 15 дневен срок.

Според адвокат Илиян Василев, присъдата на Желязков е била просрочена  и той е трябвало да бъде пуснат на свобода още преди два месеца.

Прокурорът обаче каза, че при сегашното стечение на обстоятелствата Очите няма да бъде освободен и според него има още да излежава от присъдата си.

На 22 април 2010 година Бургаския окръжен съд осъди Димитър Желязков на 4 години и десет месеца лишаване от свобода по делото за пране на пари. Като обвиняеми в процеса за пране на пари в особено големи размери бяха привлечени майката на Желязков - Станка, вуйчо му - Иван и жената, с която Желязков живее на семейни начала Антигона.

Това обаче стана чрез извършено престъпление, за което има влязла в сила присъда по член 321 от НК като ръководител на организирана престъпна група за разпространение на наркотици.