Гражданско сдружение „Справедливост" поиска връщане на член 369 А в НПК, който се отнася до съкратеното съдебно следствие. След премахването му извършителите на тежки престъпления могат да се възползват от тази възможност.

Припомняме, отмененият текст гласи - „Съкратено съдебно производство не се допуска при умишлено причиняване на смърт, на тежка телесна повреда или когато деецът е бил в пияно състояние."

В организацията членуват родителите на убитите пред „Соло" Кирил Въжаров и Васил Александров от София, убитата варненска студентка Радостина Евтимова, Живко Иванов от Добрич, родителите на Андрей Монов от София и Илиян Димитров от село Лъга, както и много други, чиито деца са били убити.

По време на пресконференция в БТА те посочиха, че сдружението има за цел да съдейства на органите в борбата с престъпността. Родителите изтъкнаха, че осъзнават факта, че МВР, прокуратурата и съдебната система са подложени на страшен натиск - този на парите и на престъпниците. Близките обаче са категорични, че винаги ще защитават съдебната система, защото вярват в нея.

Борбата с престъпността заема все по-осезаемо място в обществения живот и става критерий за оценка на работата за управляващите. Родителите на убитите деца и студенти недоумяват как с отмяната на член 369А правосъдието ще води ефективна борба с извършителите на тежки престъпления като например убийства.

Именно поради тази причина гражданското сдружение „Справедливост" се обръща към председателя на НС Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, главния секретар на МВР Калин Георгиев, към прокуратурата и министерство на правосъдието с молба да затворят вратите за безнаказаност за убийците на деца.

Според представителите на организациите е необходимо не само да се възстанови член 369А в НПК, но и да се завишат наказанията за извършителите на тежки престъпления.