Един от подсъдимите по делото срещу групата на Златомир Иванов-Баретата - Петър Цветанов, е „духнал” в чужбина заради страх за живота си.

След като на днешното заседание по делото той не се яви в съдебната зала, брат му, който също е подсъдим – Тодор Цветанов, обясни пред спецмагистратите, че Петър е отишъл в чужбина, тъй като се опасява за живота си. Стана ясно обаче, че този страх не е свързан с делото.

Адвокатката на изчезналия подсъдим обясни пред съда, че клиентът й е преживял инцидент, но не стана ясно какъв е той.

Прокуратурата обаче е видяла в заминаването му в чужбина опит за се укрие.
„Ще го търся доста сериозно”, отсече и съдията.

Припомняме, групата на Баретата отговаря пред спецсъда за наркоразпространение. Петима от членовете Ивайло Борисов, Златко Гочев, Стефан Грозданов, Петър и Тодор Цветанови са обвинени за участие в организирана престъпна група. Други четирима – Кристиян Лалев, Тихомир Стоянов, Галин Лазаров и Добромир Добрев освен за участие, имат обвинение и за притежание и разпространение на наркотици.

Златомир Иванов – Баретата и този път пристигна със сериозна охрана в съда.

Заради изчезването на Петър Цветанов, по искане на прокуратурата, спецсъдът измени неговата мярка от по-лека в „задържане под стража”. За тази цел Цветанов бе обявен незабавно за издирване.

До два дни от „Гранична полиция” трябва да бъдат изготвени справки за местонахождението му, а службата за издирване към СДВР да уведомява съдебния състав ежеседмично как върви издирването. Цветанов не е имал забрана да напуска страната.

Отделно от това съдът изиска и актуални свидетелства за съдимост за всички подсъдими, както и справки от „Гранична полиция” и Национална следствена служба за времето, през което те са били задържани.

Решението за изменението на мярката подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

Около 10-ина свидетели се явиха за днешното съдебно заседание. Присъствието им обаче се оказа безпредметно и те ще бъдат призовани отново. Стана ясно, че за днес е бил направен опит за призоваване на друга известна фигура от подземния свят - Димитър Желязков – Митьо Очите. Той обаче е нередовно призован и не се яви в съда.

Делото е отложено за 15 март.