Подсъдим за убийство бе предаден на съд и за пране на пари, съобщиха от Окръжната прокуратура във Варна. 34-годишният Виктор П. е обвинен за извършени две престъпления, свързани с пране на пари от престъпна дейност.

Варненецът Виктор Панайотов е подсъдим и по делото за убийството на Мартин Тодоров, извършено от него с особена жестокост в дискотеката в кв. "Повеляново" в Девня на 28 ноември 2015 г.

Припомняме, 23-годишният Тодоров бе открит мъртъв на 28 ноември 2015 година в двора на детска градина в девненския квартал "Повеляново". Младежът почина след нанесени множество удари с нож, един от които в областта на сърцето.

Подсъдимият Виктор П. ще отговаря за това, че между 14 до 22 октомври 2014 г. е открил и поддържал сметка в банка, по която придобил сумата от 18 500 евро. От тях той изтеглил 18 400 евро, за които знаел или предполагал, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление на организирана престъпна група.

Тя осъществила незаконен достъп до информационни системи, неразрешен трансфер на данни, фалшифициране на информация и извършване на финансови операции по престъпен начин. (Деянието е по член 253, ал. 7, във връзка с ал. 4 и ал. 2, предл. 1,3 и 4 от Наказателния кодекс, което извършено като продължавано престъпление), съобщават от прокуратурата.

На 22 октомври 2014 г. Виктор П. декларирал неверни обстоятелства по Закона за мерките срещу изпиране на пари. В декларацията пред банката той посочил, че произходът на парите, които му били преведени от Румъния, са от продажба на имот.

Справка показала, че в периода от 1993 до 2016 г. в Агенцията по вписвания няма вписвания, отбелязвания и заличавания на недвижими имоти, собственост на подсъдимия Виктор. С това той осъществил престъпление по член 313, ал. 3, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Ден след като сумата от 18 500 евро постъпила по сметката му, било получено уведомление от клон на румънска банка, в което се сочело, че трансакцията е извършена чрез измама и се иска връщането на сумата на банката-наредител.

За разследването по реда на Конвенцията за взаимопомощ по наказателноправни въпроси между страните - членки на ЕС, е изпратена молба за правна помощ до компетентния съдебен орган в Румъния. От там изпратили документните, според които, на 4 ноември 2014 г. в Централната дирекция за разследване на организираната престъпност и тероризма на Република Румъния е заведено наказателно дело за престъпление, което кореспондира с член 321 и член 212а от Наказателния кодекс на Република България.

Ако бъде признат за виновен, подсъдимият може да получи за първото престъпление от 3 до 12 години затвор и глоба от 20 000 до 200 000 лева, а за второто - наказание лишаване от свобода до 3 години или глоба от 100 до 300 лева.

Пускат под домашен арест обвинения за убийството в Девня

Пускат под домашен арест обвинения за убийството в Девня

Виктор Панайотов е сочен за извършител

34-годишният подсъдим е осъждан три пъти, като по последното осъждане е бил реабилитиран. В съдебна фаза е и делото, по което той е единствен подсъдим - за убийството на Мартин Тодоров. Виктор П. се намира във варненския затвор.

Припомняме, през март т.г. обвиненият за убийство Виктор Панайотов бе пуснат под домашен арест.