Прокуратурата е внесла във военния съд втори обвинителен акт срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров за длъжностно присвояване с особено големи размери за нови 5 млн. лева. Това обяви на брифинг говорителят на Военно-окръжната прокуратура Елин Алексов.

Той поясни, че не става въпрос за другото дело, което бе върнато от Върховния касационен съд (ВКС) на втора инстанция за прецизиране интерпретацията на доказателствата, а за ново досъдебно производство. По думите на Алексов цялото дело е с класифицирана информация.

Обвиняват ген. Кирчо Киров за присвояването на над 5 млн. лв.
Обновена

Обвиняват ген. Кирчо Киров за присвояването на над 5 млн. лв.

Прокуратурата внесе втори обвинителен акт

За да разясни казуса, Елин Алексов разказа цялата история. По време на съдебното следствие по първото дело за длъжностно присвояване срещу ген. Киров, в обясненията си той е заявил, че средствата, които са му вменени, всъщност са похарчени за разузнавателна дейност, свързана с големи разходи и с голяма степен на секретност. Тогава ген. Киров е обяснил, че това е свързано с важни последици за националната сигурност.

Елин Алексов обаче изтъкна, че националната сигурност означава и сериозно правосъдие. Затова и в хода на съдебното следствие прокурорите са поискали от Националната разузнавателна служба да се извърши проверка дали за периода, за който Киров е съден, е извършена такава дейност и какви средства са похарчени за това. Отворени били отдавна архивирани дела и се установило, че такава дейност не е отбелязана. Много от финансовите документи, които са били архивирани в националното разузнаване, стават секретни след попълването. Това позволява те да бъдат съхранявани за по-дълго време, отколкото по закона за счетоводството.

Комисията, назначена от директора на НРС, се натъква на факти за изхарчени пари, които били оправдавани с тези архивирани оперативни дела. Изготвена е подробна докладна записка, която е предадена на прокуратурата.

Върнаха делото срещу ген. Кирчо Киров на Апелативния съд

Върнаха делото срещу ген. Кирчо Киров на Апелативния съд

ВКС върна делото на долната инстанция - Военно-апелативния съд

Досъдебното производство е образувано в края на август 2015 година. "Дори минимално съмнение във виновността на извършителите е било игнорирано", категоричен беше Елин Алексов.

Стана ясно още, че освен ген. Киров обвиняем е и служител.

Изготвени са почеркови и икономически експертизи, а част от свидетелите, които са разпитани, са служители на разузнаването. Стана ясно още, че документите не съвпадат с документите, касаещи другото дело срещу ген. Киров. Алексов обясни, че по тази причина са проверявали лист по лист всичко.