Софийската военно-окръжна прокуратура внася втори обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров. Това обяви пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя обясни, че обвинението отново е за длъжностно присвояване в особено големи размери и злоупотреба със служебно положение. По думите й то представлява особено тежък случай.

Показания на ген. Киров по първото дело довели до новото обвинение

Показания на ген. Киров по първото дело довели до новото обвинение

Цялото дело е класифицирана информация

Става въпрос за присвоени 5,1 млн. лв. за около 5 години. Това е станало въз основа на документи с невярно съдържание. Те са били изготвени от служител на Агенцията за разузнаването, който бил подчинен на ген. Кирчо Киров. Самият Киров ги утвърдил.

10 години затвор за бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров

10 години затвор за бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров

Присъдата е постановена днес от Софийския военно-окръжен съд. Съдът е решил, че трябва да бъде отнето и половината имущество на Киров. Присъдата може да се обжалва.

Пред БиТиВи Арнаудова обясни, че обвинението е за длъжностно присвояване в съучастие с негов подчинен. Извършеното престъпление засягало специална разузнавателна дейност. По думите на Румяна Арнаудова Кирчо Киров е утвърждавал разходи и е теглил парични средства, а подобна дейност не била извършване. При разпита си 15 разузнавачи са потвърдили, че подобна дейност не са извършвали.

Върнаха делото срещу ген. Кирчо Киров на Апелативния съд

Върнаха делото срещу ген. Кирчо Киров на Апелативния съд

ВКС върна делото на долната инстанция - Военно-апелативния съд

В ранните следобедни часове от държавното обвинение съобщиха, че Софийската военно-окръжна прокуратура е внесла в Софийския военен съд втория обвинителен акт срещу ген. Кирчо Киров.

Той е обвинен, че заедно с негов доверен служител - началник на водещо структурно звено във ведомството, са присвоили сумата в евро и щатски долари. Това станало в периода 2007-2011 година.

До разкриването се стигнало, след като самият ген. Киров в обясненията си по предходното дело се опитал да убеди съда, че сумите, за които е обвиняван, са били харчени при най-висока секретност за разузнавателна дейност, изцяло в интерес на националната сигурност.

Тогава Военният съд е поискал справка имало ли е действително такава дейност и такива разходи. Не били открити никакви документи, но последвала повторна и много задълбочена проверка. Били са проверени отдавна архивирани финансови документи, които получават гриф за секретност след своето попълване. Там проверяващите от Националната разузнавателна служба са се натъкнали на фрапиращи факти за теглени и отчитани четирицифрени суми във валута и ръководството на службата незабавно е сезирало главния прокурор.

Анализирани са стотици оригинални документи и е проследен целият път от създаването до архивирането им. С експертизи е било доказано категорично, че ген. Киров собственоръчно е утвърждавал тези документи. Те са изготвени от неговия служител за изтегляне на големи суми за "разузнавателна" дейност. В документите пишело, че се извършва дейност и се правят разходи по оперативни дела, които всъщност са били окончателно приключени и архивирани преди няколко години и двамата обвиняеми много добре са знаели това.

Установено е също, че за да бъде прикрито присвояването много бързо са били унищожавани някои от иницииращите документи, в които е следвало да се опише за какво точно са нужни тези пари.

От прокуратурата подчертават, че присвоената сума се равнява на 22 229 средни минимални работни заплати за периода. С оглед високата длъжност на ген. Киров по време на извършване на деянието, случаят се определя като особено тежък.

Припомняме, че срещу ген. Кирчо Киров се води дело за кражбата на милиони левове. Военният и Военно-апелативният съд го осъдиха на 10 години затвор. Върховният касационен съд (ВКС) обаче отмени присъдата и върна делото на въззивния съд, за да бъде разгледано от друг състав. Мотивите са допуснати процесуални нарушения при оценката на доказателствата, които са рефлектирали върху правото на защита на подсъдимия.

Киров бе обвинен за безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на близо 5 млн. лева. Обвинението му бе повдигнато през 2012 г. В рамките процеса бяха разпитани бившият премиер Сергей Станишев, министър-председателят Бойко Борисов, президентът Георги Първанов.