Осъденият за убийство Джок Полфийман смята, че номинацията му за човек на годината е оттеглена след смъртни заплахи и натиск. Той даде интервюта за Нова телевизия и БиТиВи от затвора.

Припомняме, че миналата седмица австралиецът бе номиниран в класация на Българския хелзинкски комитет за човек на годината. Номинацията предизвика вълна от недоволство и протести. Впоследствие комитетът оттегли номинацията.

В момента Полфрийман излежава 20-годишна присъда в затвора за убийството на Андрей Монов в центъра на София преди осем години. Австралиецът е председател на Българското затворническо сдружение за рехабилитация.

Полфрийман определи номинацията си като нормална. Той заяви, че тези, които заради него се отказват от номинациите си в класацията „Човек на годината" на БХК са лицемери.

Присъдата ми е дадена от най-корумпираната съдебна система в света, категоричен е Пофрийман.

В интервюто от затвора той заявява, че експертите на Комитета били заплашвани и че той и затворническото сдружение, което представлява, заслужават номинацията.

Ежедневието на австралиеца минавало осем години зад решетките, стотици изписани молби и жалби на затворници, изучаване на българското законодателство.

Джок Полфрийман обясни широкия обществен отзвук срещу номинацията му и протестите на близките и приятели на Андрей Монов с болката от загубата. Реакцията на всички останали обаче тълкува като нежелание да се даде шанс на такива като него да се променят.

Той твърди, че протестиращите не искали да признаят, че затворниците са част от държавата. Австралиецът направи аналогия и между отказа да го екстрадират, а в същото време - нежеланието да го виждат и чуват в България. Той припомня, че номинацията за човек на годината не променя размера на присъдата. Зарича се, че ще продължи да оспорва извършителството на убийството.