"Надявам се съдия Дончева да убеди всички в правилността на избора. Вчера нейните отговори не ни убедиха в това, че е човекът, който ще отстоява смело независимостта на съда и съдиите в него", заяви пред БНР Соня Найденова от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Хубавото е, че съдът вече има председател. Останах в групата, която не подкрепи съдия Дончева. Бяха поставени принципни въпроси от петимата, които не подкрепихме тази кандидатура и бяхме на различна позиция от мнозинството.

Смятаме, че трябва повече решимост и качества на лидер, каза Найденова от ВСС по повод избора във вторник на съдия Даниела Дончева за председател на Софийския апелативен съд с 9 на 5 гласа.

"В повечето случаи акцентът при избор на административни ръководители се поставя не толкова върху качествата на кандидата, колкото върху това кой е човекът. Събират се достатъчно гласове и мнозинството единомишленици взима решение, но дебатът  е важен, когато в него се поставят проблеми на конкретния съд", обясни бившият представляващ ВСС.

Има практика на липса на становище на колегите на кандидата, която обезкуражава магистратите. Още преди две години дадохме възможност на съдиите и прокурорите да изразяват позиция за кандидата, но тази позиция в момента е сведена до нула. Ясно е коя част от ВСС е силна и с кого трябва да се съобразяват, за да могат да си осигурят комфорта.

Спокойствието в съда е важно, но за това спокойствие освен добрите условия за работа е важно отношението на политиците към съда, каза още Найденова.

Тя изрази надежда, че много от порочните практики ще бъдат преодолени с промените в Закона за съдебната власт, които ще дадат възможност за промени в кадровата политика и дисциплинарната дейност.

"Имам доверие и надежда за демокрацията в нашата страна, колкото и да е изкривена. Мисля, че всички имаме лични впечатления", каза Найденова и се позова на социологически изследвания. Покриват се с 65 процента от анкетираните в различни проучвания. Като юрист и член на ВСС следвам последователна политика. Политиците са длъжници на съдебната власт. Призовавам да подкрепят законопроекта за съдебната власт, който е добро начало.

Ако говорим през призмата на противодействие на корупцията, много е важна превантивната и стимулираща роля, която играе законът, подчерта Найденова.