Полицаи се събраха на протест в градинката до МВР и настояват за промени в Дирекция "Правно-нормативна дейност" в министерството, съобщава БНР.

Те поставиха конуси в градинката и застанаха до тях, за да спазват противоепидемичните мерки и да не бъдат глобени от РЗИ-София. Полицаите коментираха, че дирекцията за нормативно-правна дейност не върши качествена работа от години и са необходими промени.

"Основната причина е тежкият дефицит на компетентност в тази дирекция, подчертавам - в рамките на социалния диалог, макар че спокойно можем да разширим темата "и в служебните ни задължения". Оставка не е точната дума. Искаме промени в ръководството, защото не смятаме, че държавни служители могат да подават оставка. Ние не сме избирани, нямаме мандат и само начинът, по който си вършим работата, и качествата, които показваме, трябва да са основание за освобождаване на съответните постове".Илия Кузманов от синдикалната федерация на служителите в МВР:

Синдикалната федерация обясни, че диалогът с вътрешния министър Младен Маринов и с професионалното ръководство на МВР върви нормално.

"Един от проблемите пред МВР е натрупването в сериозен обем на извънреден труд от колеги, които работят на ненормиран работен ден. При тях този труд се заплаща, когато е положен при почивни дни. За положен през работни дни извънреден труд се компенсират с отпуск до 12 дни в рамките на годината. Това са 96 часа, които в София се изчерпват през първата половина на годината", коментира пред БНР Валентин Попов, председател на синдикалната федерация на служителите в МВР.

Протестът е предупреждение и заявка, че ще отстояват исканията си докрай, добави той.