За броени часове полицията задържа двама затворници, избягали от ТПО "Казичене", които извършили грабеж на таксиметров автомобил, пари и мобилен телефон.

Двамата са стари познайници на полицията, известни за кражби, грабежи и други криминални престъпления, съобщават от пресцентъра на МВР.

Снощи към 18.30 часа таксиметров шофьор от София съобщил в РПУ-Костинброд, че двама клиенти го изхвърлили от колата и му отнели парите, документите и мобилен телефон. В района на Трета градска болница в столицата той качил двамата непознати, които поискали да ги закара до с. Петърч.

Като стигнали до вилната зона на с. Безден, клиентите му наредили да спре и го изхвърлили от колата. Единият продължил нанякъде с нея, а другият побягнал. След сигнала за грабежа полицаи от ОДМВР-София и РПУ в Костинброд, Своге и Годеч веднага предприели издирване, уведомени били и съседните областни дирекции.

Към 20.30 часа между селата Опицвет и Безден полицаите забелязали човек, който отговаря на описанието на втория от грабителите. Изяснена е самоличността на 26-годишния мъж от Велико Търново, криминално проявен, осъждан, отклонил се от изтърпяване на присъда "лишаване от свобода" в ТПО "Казичене" . У него е открит и мобилният телефон на таксиджията.

Около 22 часа при заграждане на района свогенски полицаи задържали и другия извършител близо до с. Искрец. 34-годишният мъж от София е спрян принудително от автопатрул, докато шофирал таксито. И той е известен на полицията, осъждан, отклонил се от изтърпяване на присъда "лишаване от свобода" в ТПО "Казичене".

В хода на разследването е установено, че веднага след атаката на шофьора 34-годишния мъж отлепил обозначителните знаци на таксито, за да не буди съмнение. След извършения в РПУ-Своге оглед колата е транспортирана в РПУ-Костинброд.

При обиск на задържания полицаите открили и иззели 154 лв., които отнел от таксиметровия шофьор. Пред полицаите грабителят признал, че похарчил другата част от парите в крайпътно заведение.

Двамата са задържани в РПУ-Костинброд с полицейска заповед за 24 часа. По случая се води досъдебно производство. Уведомена е Районната прокуратура-Костинброд.