От 12 октомври до момента не бяха положени никакви усилия от страна да министерството да се получат официални преговори между нас по темата с увеличението на основните месечни възнаграждения на служителите в МВР. Това заяви пред БГНЕС зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов.

По негови думи униформените са били принудени да преминат към ефективни протестни действия.

Заради недоволство от заплатите си служителите на реда започват серия от регионални протести, след което ще преминат и към национални протестни действия. Първата проява е днес във Варна, след което протестите ще продължавт в Русе, Кърджали, Пловдив, Видин, Перник, Благоевград и т.н.

Кузманов заяви, че ако в рамките на тези регионални протести не започнат официални преговори и на тях не бъдат постигнати задоволяващи резултати, ще се пристъпи към национален протест. Крайният срок за това е до 8 ноември. В случай че и той не постигне необходимите резултати, полицаите по негови думи били подготвили и последващи действия, които обаче още нямало да оповестяват.

Синдикатът на МВР: Полицаите са заедно с медиците на първа линия

Синдикатът на МВР: Полицаите са заедно с медиците на първа линия

Униформени непрекъснато "светвали" с положителни PCR тестове

Кузманов обясни, че е воден неформален диалог с политическото ръководство на министерството, но от там са получили само предложение за 10% увеличение, което е залегнало в проектобюджета за 2021 г. Той бе категоричен, че това не удовлетворява сектора, защото е било направено в последния момент.

"Другата причина да не го приемаме е вече известното постановление, с което бяха увеличени заплатите в държавната администрация - министерства, фондове, агенции, в рамките на до 30%. Колеги с професии, съизмерими с нашите, взеха увеличение от порядъка на 28% под предлог работа в условията на пандемия. Аз не мисля, че има друга държавна служба, изключвам медицинските работници, които да са преди нас по отношение на борбата и участието в мерките по ограничаване на епидемията", изтъкна синдикалният лидер.

По негови думи МВР живее в друг свят през последните 7 месеца - свръхнатоварване, тежки условия на работа, опасност от заразяване. По тази причина според него 10% по-високи заплати е "подигравка".

Полицаите готвят протест заради заплатите

Полицаите готвят протест заради заплатите

Служителите на МВР са недоволни, че за тях няма 30% увеличение на възнагражденията

Той подчерта, че в протеста ще се включат всички служители на МВР, а не само полицаите.

Кузманов посочи, че те ще изразят недоволството си под формата на мълчаливи протести с пушене и пиене на вода. Нашето мълчание е категорична оценка на това как сме оценени от ръководството, включително и от Министерския съвет, заяви той и допълни, че техните оценки са се оказали лицемерни.

"Чухме суперлативи през април и май, както и доскоро, по време на протестите, оценките бяха отлични. В един момент бяха материализирани с подигравателни 10% и то в последния момент", изтъкна Кузманов.