Полицаи готвят протест заради това, че остават извън списъка на служителите от 34 държавни административни структури, за които ще има допълнителни възнаграждения, тъй като са на първа линия в борбата с коронавируса, съобщава БНР.

Все още се уточняват места и дати за началото на мълчаливия протест. Председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов обясни, че вероятно началото ще е във Варна.

По негови думи отсъствието на полицаите от този списък "звучи обидно". Според него униформените са проявили "известно търпение", като не са реагирали още след 1 август, с влизането в сила на постановлението на Министерския съвет.

Попов обясни, че служителите на реда са изчакали и са започнали да говорят за това ще бъдат ли и с колко увеличени заплатите им през септември предвид предстоящото изготвяне на бюджета за 2021 г.

Полицаите готвят протест заради заплатите

Полицаите готвят протест заради заплатите

Служителите на МВР са недоволни, че за тях няма 30% увеличение на възнагражденията

Синдикалистът посочи, че няма информация колко са карантинираните и заразени полицаи от началото на криката с коронавируса. Той обаче подчерта, че униформените работят в среда с повишен риск.

Непрекъснато "светват" с положителни PCR тестове колеги, заяви той. Ако говорим за т.нар. първа линия, ние сме заедно с медиците, категоричен бе той.

Относно продължаващите вече два месеца протести Попов изтъкна, че полицаите работят при много сериозно натоварване и полагат сериозно количество извънреден труд. Според него спрямо полицейските действия при протести в други страни нашата полиция реагира сравнително меко.

Попов подчерта, че полицейският синдикат настоява за яснота ще бъдат ли увеличени заплатите на служителите в МВР от 1 януари догодина и с колко. Той заяви, че конкретният процент е въпрос на преговори с ръководството на министерството. Такива обаче все още не са започнали.

Пари вместо допълнителен отпуск за извънредния труд на полицаите

Пари вместо допълнителен отпуск за извънредния труд на полицаите

Приемането на тези промени ще доведе и до повишаване на качеството на труда