Полицаите разбраха кои са извършителите на серия взломни кражби от базови станции на мобилни оператори, съобщиха от МВР. Разследването е проведено от служители на Областната дирекция на МВР-София и колегите им от РУ-Своге.

През януари в полицията в Своге е постъпил сигнал за кражба на 16 акумулаторни батерии в село Заселе. За времето до 7 март са подадени още пет сигнала за отнети 52 акумулаторни батерии от селата Владо Тричков, Желен, Реброво, Заселе и Искрец.

По шестте случая са образувани досъдебни производства за извършено престъпление.

Всичките престъпления са извършени по идентичен начин. При анализ на местоположението на базовите станции, метеорологичните условия и вида на отнетите вещи- акумулаторни батерии с тегло на всяка една от тях около и над 50 кг, криминалистите започнали работа по версия, че се касае за едни и същи извършители.

Полицаите стигнали до двама братя от Нови Искър. При проверка в двора на адреса им, в лек автомобил "Форд Експлорър", са намерени и иззети 12 акумулаторни батерии, предмет на кражба от 7 март от базова станция в село Искрец. В колата са открити още клещи, ножица за рязане на метал с удължени дръжки, както и три метални лоста с различни размери.

Мъжете с инициали П.А./39г./ и Б.А./40г./ са привлечени като обвиняеми и с прокурорско постановление им е наложена мярка за неотклонение "подписка".

Продължава работата по документиране участието на двамата и в останалите пет взломни кражби.