Институцията "районен инспектор" е системно унищожавана от хората. Това коментира в студиото на БиТиВи бившият зам.-директор на Института по психология към МВР Росен Йорданов. Той подчерта, че един полицай с авторитет може да охранява и три населени места, но един без авторитет и едно не може.

Експертът препоръчва да се инвестират пари за подобряване квалификацията на хората. Той е категоричен, че масовото поведение на полицията става все по-безлично и без авторитет.

Росен Йорданов смята, че обявените от МВР шефката в оставка Румяна Бъчварова над 1000 полицаи, които да охраняват селата и по-малките населени места, ще са по-скоро присъствие, отколкото реално разследване. Той смята още, че този брой униформени е политическа, а не професионална демонстрация.

Росен Йорданов открои нова тенденция в системата. По мнението му е модерно да си прокурор, а хората оставали с впечатлението, че прокуратурата прави всичко. По думите на Йорданов зад булото на хубавия пакет екипна работа се случвало прокурорът да дава разпореждания на полицаите. Извършвала се подмяна на обществената представа за ролята на прокуратурата.

Росен Йорданов коментира, че когато службите бъдат подчинени на прокуратурата, става по-лесно като овладееш едната служба, да контролираш всичко.

Експертът обясни, че прокуратурата събира доказателства и не се отчита пред никого. В момента се създавали параполицейски формирования и прокурорът се обграждал с екипи, които извършват полицейски функции.

Росен Йорданов коментира още, че връх в МВР са взели чиновниците. Младите кадри до 3-4 години в системата или влизали в схемите или се отказвали и напускали.