Категорично е установено, че задържаните двама мъже днес, които се представяли за мними прокурори и искали подкупи, не са действително магистрати, а става въпрос за измама. Това бе потвърдено на извънредна пресконференция в ДАНС.

Стана ясно, че се издирва още един човек. Двамата задържани са на възраст около 30 години. Те не са били въоръжени, но при задържането си са оказали съпротива и са ранили полицай, който е с тежка контузия на крака.

На брифинга присъстваха представители на ДАНС, прокуратурата и МВР. Измамниците искали подкуп от родственик на задържани за убийство. Те се представяли с имена на действителни прокурори от Софийската градска прокуратура, които и към момента упражняват функциите си. Успели да измамят човека, като са получили на три транша сумата от 55 000 лева. Задържани са в момент, в който трябвало да им бъдат предадени още 15 000 лева. Първоначално уговорката била за 25 000 лева, след което измамниците свалили сумата до 15 000 лева.

ДАНС закопча мними прокурори, изнудвали убийци
Обновена

ДАНС закопча мними прокурори, изнудвали убийци

Взели 70 000 лева, за да им "оправят дело"

 

Сигналът е получен в ДАНС в късния следобед в петък. За три дни антикорупционното звено между ДАНС, МВР и прокуратурата е успяло да се организира така че да се стигне до положителен развой на случая.

На брифинга категорично бе уточнено, че тук не става въпрос за т.нар. телефонни измами. Касае се за много по-сериозна организация. Извършителите са имали и добре изградено алиби. Измамниците убеждавали човека, че могат да помогнат на близките му.

Прокурорът, който се занимава със случая, подчерта, че това влияе на авторитета на съдебната система и работещите в нея. На него лично като магистрат му било неприятно, че хората толкова лесно дават пари, когато „магистрат” им ги поиска. С такива акции като днешната постепенно можел да се изчисти образът на съдебната система.

Използвани са специални разузнавателни средства и целият потенциал на антикорупционното звено. От МВР подчертаха, че извършителите са много добре подготвени и два пъти сменяли мястото, където ще се извърши цялото действие.