Полицейски инспектор е задържан за подкуп в размер на 850 лв.

Разследването е започнало в началото на месец август т.г., когато гражданин е подал сигнал, че районният инспектор му е поискал сума от 850 лв., за да не му връчи по надлежния ред призовка за извършено административно нарушение на правилата за движение по пътищата - шофиране с превишена скорост.

Срещу поисканата сума, служителят на полицията обещал да не изпълни задълженията си по служба, като по този начин осигури изтичане на давността за реализирана на административно-наказателната отговорност спрямо гражданина.

Инспекторът е задържан в момента на взимане на подкупа на 17.08.2019 г. от Софийска градска прокуратура (СГП). Обвинение му е повдигнато за получаване на подкуп, чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение - престъпление по чл. 302, т.2, буква "а", вр. чл.301, ал.2, вр.ал.1 от НК.Днес, 19.08.2019г., е внесено искане в Софийски градски съд за постановяване на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо служителя на полицията.

За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от три до десет години, глоба до двадесет хиляди лева и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност, и право да се упражнява определена професия или дейност.

Разследването по случая продължава.