И тази година ръководството на ОДМВР - Кюстендил предприема превантивни мерки за охрана и недопускане на нарушения и престъпления по време на прибирането на селскостопанската реколта.

В изготвените планове са включени екипи от полицаи и жандармеристи, които да осъществяват обходи и в по-малките населени места, където обработваемите площи са по-малко, но присъствието на полиция ще предотврати посегателства и ще пресече опити за извършване на битови престъпления.

Маршрутите ще бъдат съгласувани с местната власт, поетапно ще бъдат увеличавани и екипите в районите с черешови насаждения, пунктовете за изкупуване на реколта, както и тези за наемане на работна ръка. Към тях ще бъдат привлечени и служители на ГДПБЗН.

С цел по-добра координация и взаимодействие, са осъществени и контакти със земеделските производители, които са наели частна охрана. Специализираната охранителна и превантивна операция ще продължи до приключването на прибирането на селскостопанската продукция в областта. Опитът и анализът от минали години сочат, че в резултат на предприети превантивни действия посегателствата спрямо селскостопанската продукция са сведени до минимум.