Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров изпрати писмо до Инспектората на Висшия съдебен съвет заради спиране или забавяне на работата по редица досъдебни производства, водени от ГДБОП и Специализираната прокуратура.

В документа са посочени 25 досъдебни производства, при които има такова забавяне, като само пет от тях са от последните три седмици.

Въпреки създадената организация и съгласувана дата за провеждане на специализирани полицейски операции с цел задържане на лица, документиране и пресичане на престъпна дейност на организирани престъпни групи, реализациите биват отменяни от наблюдаващите прокурори, пише в писмото и се допълва, че като мотиви се посочват висока натовареност на наблюдаващите прокурори от Спецпрокуратурата, неконкретизирано устно разпореждане на административния ръководител на спецзвеното и други.

Гешев иска синхрон между институциите, напрежението не идвало от прокуратурата

Гешев иска синхрон между институциите, напрежението не идвало от прокуратурата

Главният прокурор се срещна с близки на пострадалите в катастрофата в Стара Загора

Тодоров посочва, че тези обстоятелства затрудняват разследването на организирани престъпни групи - прекомерното забавяне на операции по задържането им води до тяхното преструктуриране, до отказ на свидетели (с тайна и явна самоличност) от показания, дадени по досъдебни производства, изчерпване на сроковете за експлоатация на специални разузнавателни средства и други.

Вече е факт и недоволство от страна на пострадали, по чиито сигнали са образувани дела, но приключването им е забавено и съответно преминаването в съдебна фаза, пишат от МВР.