Група от шестима мъже - иманяри, търгувала оригинали и фалшификати на археологически ценности, е разкрита при спецоперация на служителите на Национална служба "Полиция".

Иманярите действали на териториите на Шумен, Варна и Разград, съобщиха от МВР. Те разкопавали незаконно стари могили, гробове и пещери, а след като откривали културно-историческите ценности, ги предлагали за продажба.

Същевременно се специализирали и в производството на фалшификати на предметите, които пласирали в страната и в чужбина като оригинали.

При последвалите претърсвания в домовете им са открити и иззети множество монети и други предмети, копия на оригиналните национални ценности.

Сред тях са ритони, кани, пръстени, фиали, шлем, оброчна плочка, статуетка. Намерени са уреди, материали, заготовки и инструменти за производството на фалшификатите, част от които наподобявали най-известните предмети от  Боровското и Панагюрското съкровища.

В изработването им те ползвали допълнителни техники за състаряване. Готовите предмети групата търгувала  на цени за оригинали.

По първоначални данни, част от фалшификатите на манифактуристите вече били изтъргувани в чужбина и продадени на колекционери.

По случая е образувано дознание в ОДП - Шумен. Допълнителни  експертизи ще доказват археологическата и културно-историческа стойност на откритите и иззети вещи.