Полковник М.О. от армията е привлечен като обвиняем за смъртта на Валентин Терзиев по време на тренировъчно учение, както и за причиняване на вредни последици за Министерството на отбраната на стойност 9 млн. лева.

Военната прокуратурата констатира немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, в частност позволението дадено от М.О. пилотът на МиГ-29 да проведе стрелба, въпреки височината от 1000 метра, на която се намирал Валентин Терзиев, при позволена минимална 4000 метра. Вследствие на това пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излитане и се сблъсква с водната повърхност.

Загуба на ориентация от пилота - причина за падането на МиГ-а край Шабла
Обновена

Загуба на ориентация от пилота - причина за падането на МиГ-а край Шабла

До 3-4 седмици предстои да бъде снет и записът от т.нар. черна кутия

След като полковникът не взима необходимите мерки за безопасност се стига и до разрушаване по непредпазливост на самолет МиГ-29 на стойност 9 032 587,09 лева.

Спрямо обвиняемия М.О. е взета най-леката мярка за неотклонение "Подписка", която задължава полковникът да не напуска местоживеенето си без разрешение на прокуратурата.

Припомняме, майор Валентин Терзиев загина при изпълнение на тренировъчна задача, с военен самолет МиГ-29, над морската акватория на Република България на 9 юни 2021 г.

Бивш военен пилот: Има известно информационно затъмнение по инцидента край Шабла

Бивш военен пилот: Има известно информационно затъмнение по инцидента край Шабла

Николай Колев: Материята е деликатна, в нея има и военни тайни