Регистрираните у нас болни от диабет са 300 000 души. Специалистите обаче смятат, че реално пациентите са около половин милион. Европейско изследване показва, че повече от половината диабетно болни не са под добър контрол. Доц. Даниела Попова от болница „Царица Йоана" обясни, цитирана от БНР, че генетичните фактори може да не се отключат цял живот, ако се управляват правилно факторите на околната среда.

Хроничният стрес, наднорменото тегло, неправилното хранене, прекомерната консумация на енергийно плътни храни, неправилният начин на живот и лишаването на организма от почивка и физическа активност водят до проявата на диабет, посочи специалистката.

Тя обърна внимание на факта, че диабет от тип 2, който доскоро се е свързвал само с възрастните хора, вече е прогресиращ и в детска възраст. Той върви успоредно с детското затлъстяване и елементи на неправилен начин на живот с ниска физическа активност. Когато фамилната обремененост се съчетава с наднормено тегло и затлъстяване, детето трябва да бъде проверявано за риск от диабет.

Заради мащабите на разпространение на диабета Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се намали наполовина допустимият дневен прием на захар. Специалистите твърдят, че промените в начина на живот могат да предотвратят до 70 % случаите на захарен диабет. Тази година седмицата по знака на Световния ден на диабета е посветена на захарта.