Фенът на „Ливърпул" Майкъл Шийлдс е помилван от британския министър на правосъдието Джак Стро, съобщи БиБиСи.

Припомняме, 22-годишният британец излежава 10-годишна присъда за опит за убийство на български барман.

В края на ноември българското външно министерство съобщи, че британските власти могат едностранно да вземат решение по случая с Майкъл Шийлдс.

БиБиСи допълва, че правосъдният министър се е срещнал със семейството на запалянкото. Той ги е уведомил, че по случая „има нови изключително важни доказателства".  

По думите на Стро  Шийлдс е изцяло невинен.

Моето решение не представлява критика към решението на българския съд по този казус. Аз видях доказателства, които те не са видели.
                      Джак Стро

БиБиСи цитира и адвоката на Шийлдс, според който клиентът му изпаднал във възторг, когато научил новината за освобождаването си.

Първоначално той дори не можа да повярва, след всички тези удари в гърба, коментира още защитникът.

Депутатката за района на Ливърпул Луиз Елма, която беше едно от лицата, ангажирани в мащабната кампания за защита на Шийлдс посочи, че е „вън от себе си от радост".

По думите й той е жертва на огромна съдебна грешка, която го е вкарала за четири години в затвора за престъпление, което той не е извършил и за което друг човек е признал.
Джак Стро донесе справедливостта за един невинен млад мъж, добави тя.

След като стана ясно освобождаването на Шийлдс от посолството на Великобритания разпространиха изявление на британския министър на правосъдието.

В него се посочва, че още през 2006-та г. запалянкото е поискал да бъде помилван, но молбата му не е била уважена. Правосъдният министър изрично посочва, че е отделял на случая с Шилдс много повече време отколкото на който и да е друг.

При разглеждането на молбата на Майкъл Шийлс аз бях подпомаган от полицията в Ливърпул и от един от водещите адвокати по наказателни дела в страната, г-н Дейвид Пери. Вземането на самото решение не беше нещо, което можех да делегирам. То трябваше да бъде мое, отбелязва Джак Стро.

Британският правосъден министър допълва, че се е срещнал с родителите на Шийлдс на 28-ти август 2006-та година. По време на срещата му с близките на запалянкото Стро е получил нови, много важни доказателства по случая.

За първи път бях уведомен за посещение на двама представителина семейство Шийлдс в дома на човек, за който се твърди, че е отговорен за престъплението, за което Майкъл Шийлдс беше осъден, обяснява той.

Бях уведомен, че по време на посещението, човекът е направил устно признание за престъплението пред няколко други свидетели, допълва министърът. Признанието се е случило на 22 юли 2005 г., един ден след началото на процеса срещу Шийлдс.

Стро е категоричен, че с новите доказателства съществено се променя правдоподобността на различните версии за това, какво точно е станало.

Той обяснява още, че са последвали допълнителни проучвания на случилото се.

Правосъдният министър отбеляза, че сегашните адвокати на Шийлдс не са знаели за данните, с които разполагат близките му и потенциалната им важност не е била преценена напълно от тези, които са били запознати с тях.

Моето решение не представлява критика към решението на българския съд по този казус. Аз видях доказателства, които те не са видели,категорично посочва Джак Стро.

След като внимателно разгледах всички доказателства, налични в момента, стигнах до заключението, че Майкъл Шийлдс казва истината, когато твърди, че е невинен за опит за убийство, за който е осъден в България, допълва още той.

22-годишниятфутболен фен напусна затвора, усмихвайки се на събралите се на входа журналисти и вдигайки палец.

Футболният фен беше осъден в България през 2005г. за опит за убийство на 15 години затвор и 200 000 лв. имуществено обезщетение след нанасяне на тежки телесни повреди на бармана Мартин Георгиев.

Присъдата бе потвърдена на втора инстанция и намалена на 10 години затвор, която завърналият се в Англия Шийлдс излежаваше в затвора Гарт.