Продължава издирването на обирджиите на митницата в Благоевград, съобщава bTV.

По първоначална информация крадците са пробили с ъглошлайф касите на митницата. Все още обаче не е ясна самоличността им, но се предполага, че са били най-малко трима.

Предполага се, че обирът е поне за половин милион лева. Той е бил планиран предварително и крадците са били много добре подготвени.

Те са прескочили оградата и са влезли в двора на митницата. Оттам, за да стигнат до сградата, са се качили по аварийна противопожарна стълба. Успели са да проникнат вътре през прозорец на третия етаж, който е бил предварително отворен.

Обраха митницата в Благоевград

Обраха митницата в Благоевград

Все още не е ясно какво е откраднато

Обирджиите са били наясно в кое помещение се съхраняват веществените доказателства. Влезли са там и с ъглошлайф са разрязали две метални каси, откъдето са отмъкнали сребърни накити и пари. Въпреки че все още не е изяснен точният размер на кражбата, се знае, че откраднатата сума е голяма.

По време на бягството крадците разпилели част от плячката в двора на митницата.

На брифинг по-късно днес районният прокурор Борислав Ковачки съобщи, че крадците са пуснали всички чешми да текат, за да заглушат шума от ъглошлайфа. В продължение на 10 часа водата е текла, наводнявайки сградата. 

Въпреки че е имало четири сигнала до СОТ, пристигналите на място охранители не намирали нередности и се връщали.

Камери са заснели, че обирджиите са влезли в района в 23.45 часа и в продължение на два часа те са извършвали кражбата необезпокоявани. Открадни са всички веществени доказателства, иззети в последните 10 години от всички митници от Югозападна България.