Емакспрес
Засилването на правомощията на Комисията за отнемане на престъпно придобито имущество се отлага за есента. Това стана ясно от думи на министъра на правосъдието Маргарита Попова, която се срещна с посланици от ЕС и с първия дипломат на САЩ.

Попова обаче заяви, че не се отказва от идеята за нов закон за комисията "Кушлев", въпреки забележките от т.нар. Венецианска комисия към Съвета на Европа за гарантиране на човешките права, предаде БНР.

Не се отказваме, а работим различни варианти. Когато изготвим проекта, предполагам, че това ще бъде към края на месец юли, тогава ще видите, че концепцията и философията са с много детайлно разработени процедури и гаранции за спазване правата на гражданите, обясни тя.

Според нея окончателно становище на Венецианската комисия ще излезе през есента.

По повод готвените промени в Закона за съдебната власт и предложението на вътрешния министър Цветанов, членовете на ВСС да имат достъп до класифицирана информация, Попова коментира:
Няма как да се участва в заседание на ВСС, когато се борави с класифицирана информация от страна на хора, които не получават допуск. Това са европейските стандарти.

По думите й в крайна сметка ще трябва да съблюдаваме стандарти, които опират до това, че съдебната система като независима и самостоятелна, трябва да бъде гарантирана от страна на действията на изпълнителната или на законодателната власт и именно затова да не се получава вмешателство и частност в кадруванията и при назначенията.