Сигнал за около 15 корумпирани магистрати внесоха във ВСС от гражданско движение „За Попово".

Двайсетина души се събраха на протест пред сградата на ВСС, за да изразят недоволството си от корупцията в съдебната система.

От движението настояват ВСС да уволни корумпираните магистрати. И да се отмени законовата разпоредба, която установява правилото, че магистратите не носят никаква отговорност за своите действия.

Протестиращите заканиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени и от протеста няма резултат, ще нахлуят в сградата на ВСС и ще изхвърлят през прозорците магистратите.

Протестиращите носеха плакати с надписи: „Попово - феодално владение на кмета Веселинов", „СТОП на съдебния чадър на далаверите на Веселинов", „Назначаваме- повишаваме магистрати всякакви", „ВСС - занесете съответната сума".

Пред сградата на ВСС имаше и чучело с надпис „Сергията на Красьо Черничкия".

Председателят на етичната комисия Цони Цонев заяви, че магистратите ще обсъдят данните, внесени от протестиращите.

Той каза още , че за някои случаи може да се възложат проверки на ДАНС и МВР. Ако съберем конкретни факти за всеки случай ще предприемем и конкретни действия, заключи Цонев.

Ние виждаме, че по-голямата част от назначените съдии и прокурори не работят в името на закона и справедливостта, а работят за себе си и в интерес на тези, които им плащат, заяви Веселин Несторов от движението.

Правораздаването в страната е придобило повече характеристиките на бизнес, отколко налагането на справедливост, допълни той.

Веселинов все пак подчерта, че не всички магистрати са корумпирани, но съществуват порочни практики на едно или друго ниво в съдебната система.

Такъв е случаят в Попово, където според протестиращите „е установен олигархичен режим, управляван от кмета Людмил Веселинов".

Той е изработил механизъм да бъде преизбиран доживот с подкрепата на магистратите от всичките нива на съдебната система, каза Несторов и обясни, че Веселинов управлява 20 години Попово.

Несторов допълни, че всички прокурорски преписки срещу кмета приключват с отказа за разследване и се подписват от един и същи прокурор - окръжният прокурор на Търговище Драгомир Сяров.

Несторов обясни още, че ако случайно срещу кмета бъде внесен обвинителен акт, делото срещу него приключва с оправдателна присъда.

Той даде пример със съдията от Окръжен съд Търговище Ангел Павлов, който оправдава кмета за извършена от него продажба на общ недвижим имот без решение на общинския съвет, като мотивът за тази присъда е, че Веселинов не е знаел за извършваното от него престъпление.

Трима съдии от Варненски апелативен съд - Искра Желязкова, Живка Денева и Димитър Димитров потвърждават оправдателна присъда.

В специална декларация от движението са посочили и други примери за корумпирани магистрати.

Друга форма на издевателство над нас представляват бързите и ефикасни присъди на магистратите срещу гражданите, подали оплаквания срещу кмета Веселинов, изтъкна Несторов.