Шестима души са предадени на съд за шпионство в полза на чужда държава - Русия.

Военно-окръжна прокуратура-София е внесла в Софийския военен съд обвинителен акт по делото за извършени престъпления по глава Първа от Особената част на Наказателния кодекс (Престъпления против Републиката). Обвинителният акт е внесен повторно, след като съдът го върна за повторно разглеждане.

Шестте лица са привлечени към наказателна отговорност за това, че са членували в група за шпионство, за издаване на чужда държава информация, представляваща държавна тайна и за поставяне в услуга на чужда държава, за да й служат като шпиони. Според събраните по досъдебното производство доказателства три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер.

Като ръководител на групата на съд е предаден бивш отговорен служител във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове, с достъп до класифицирана информация на България и нейни партньори от НАТО и ЕС. Членовете на групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване и срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата. Впоследствие той и съпругата му са я предоставяли на служител от посолството на Русия в София.

В групата, разкрита в средата на март 2021 г., са участвали двама действащи офицери от служба "Военно разузнаване", един ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и един ръководен служител в администрацията на Народното събрание. Другите двама членове на групата са цивилни лица.

По досъдебното производство са събрани доказателства в значителен обем. Извършени са компютърно-технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и др. експертизи.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Двама военни са арестувани, потвърди МО

Двама военни са арестувани, потвърди МО

Те са заподозрени за изнасяне на класифицирана информация