Търновският бизнесмен Георги Вълев, който е обвинен, че е подбудител и помагач за две убийства - това на адвокат Петър Лупов и на Румен Рачев от Шумен, остава в ареста.

Състав на Варненския апелативен съд потвърди като обосновано и законосъобразно определението на Окръжния съд в Шумен от края на октомври, с което е била определена първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража".

Съдът прие нови доказателства, внесени от обвинението, с които спрямо Вълев са повдигнати две нови обвинения - за притежание на боеприпаси за ловно оръжие и за лихварство, извършвано през последните 10 години.

Защитата на бизнесмена представи данъчните декларации на търговското дружество, управлявано от Вълев, което е платило на държавата 3 милиона и половина лева данъци за последните 5 години.

Съдът не коментира въпросите, свързани с вината на търновския бизнесмен. Двете обвинения обаче за подбудителство и помагачество за убийствата на адвокат Лупов и на шуменския бизнесмен Рачев са изключително тежки и според съда, ако Вълев е на свобода, може да се опита да попречи за разкриването на истината.

Определението на Апелативния съд, с което бе потвърден ареста на Георги Вълев, е окончателно.

Припомняме, Георги Вълев беше задържан 21 октомври в дома си в Арбанаси по подозрение за съпричастност с две убийства. Операцията по задържането му беше извършена от служители на ГД "Борба с организираната престъпност" и от ОДМВР-Шумен, под ръководството на окръжната прокуратура в Шумен.

Той бе арестуван по подозрение в съпричастност с побоя на великотърновския адвокат Петър Лупов през 2008 г., палежа на автомобила му и неговото убийство, както и с убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев през 2009 година. Смята се, че Вълев е бил в близки отношения с групата на "Килърите", които са ликвидирали Лупов и Рачев.

При обиска на офиса на бизнесмена Георги Вълев в Арбанаси бяха намерени 100 000 евро, долари и левове, съобщи тогава министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Намерени бяха още записи на заповеди, нотариални актове, които не са на негово име, и много финансови документи.