Банкова измама за близо 80 000 лева разкриха служителите на „Икономическа полиция" в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Задържан е и организаторът на престъпната схема - 51-годишният Д. Т. от Стара Загора.

Сигналът за престъплението е постъпил в полицията през декември миналата година, като след разследване е установено, че в средата на 2010 година. Д.Т. предложил на свои познати от Пловдив да им посредничи за получаване на обезщетение от застрахователна компания.

Потърпевшите вече имали отказ от застрахователя за изплащане на щета във връзка със застрахован автомобил "BMW", откраднат през 2009 г. Старозагорецът наел адвокат, който чрез пловдивски нотариус получил пълномощно от ищците да води преговори със застрахователя и през октомври постигнал извънсъдебно споразумение за изплащане на сума в размер на 79 300 лв.

През тези няколко месеца адвокатът не се е срещал лично с доверениците си и поддържал връзка с тях само чрез документи и с посредничеството на  Д.Т.  На 10 декември миналата година семейството от Пловдив получило известие от застрахователната компания, че е извършен превод на договореното споразумение по банкова сметка, различна от тази, която те предоставили. При проверка в банката, те установили, че на тяхно име наистина има открита сметка и по нея е постъпила посочената в известието сума, но три дни по-късно е изтеглена.

В хода на разследването е изяснено, че Д.Т., в съучастие с Ц.Р.(39 г.) от София, Д.С.(46 г.) от Стара Загора и 23-годишната А.Г. от София организирал неправомерното теглене на 79 300 лв., изплатени от застрахователя като обезщетение на тъжителите.

Сумата била преведена по банкова сметка, открита в друг град от подставен човек с неистинска лична карта, издадена на името на ищцата. С неистинския документ за самоличност в Пловдив била изготвена и нотариално заверена декларация за смяна на банковата сметка, по която застрахователната компания да преведе обезщетението. След превода, подставено лице изтеглило парите с фалшивата лична карта.

Д.Т., който е осъждан за измами, контрабанда и документно престъпление, е задържан за 72 часа и е внесено искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

При задържането му, в джоба на якето му са открити фалшиви една банкнота с номинал 200 евро, една - от 100 евро, две - от 20 евро и една - от 10 евро.

За 72 часа е задържан и съучастникът му  -  Ц.Р. от София, на който също е повдигнато обвинение за измама. Като обвиняеми по досъдебното производство са привлечени и А.Г. и Д.С.