Искане за постоянен арест за четирима от участниците в разбития канал за трафик на хора през летище София внесе прокуратурата в Специализирания наказателен съд, съобщи БНР. 

Засега задържане под стража се иска за двама гранични полицаи и за двама постоянно пребиваващи у нас граждани на Бангладеш. Кръгът на обвиняемите обаче ще се разширява, твърдят от държавното обвинение. Пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров не изключи възможността от канала да са се възползвали и терористи.

Припомняме, в нощта срещу петък при полицейска акция срещу трафик на чужденци бяха задържани шестима на аерогара София. Двама от тях са гранични полицаи.

Подготвят арест и за трети граничен полицай, който е в чужбина. Други МВР-служители от летище София ще бъдат използвани като свидетели. Свидетел е и чуждият гражданин, при пропускането на когото срещу заплащане беше осветен канала. Все още се изяснява от колко време е действал той, подчерта главният прокурор Сотир Цацаров.

Не бива да се допуска пробив сред хората, които са призвани да пазят външната ни граница. Това коментира главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в отговор на въпрос за вчерашната акция на ДАНС, МВР и прокуратурата за пресичане на канал за бежанци. Сред задържаните бяха и двама гранични служители на Аерогара София.

Обвинител номер 1 бе категоричен, че това не е знак към Европа. "Защо трябва да го разглеждаме като знак към Европа? Това е знак за нас самите. Ние не го правим за Европа и аз честно казано дори не съм се замислял, че представлява някакъв знак към Европа. Това е знак към нашите граждани, това е знак към опазване на сигурността вътре в страната. Най-сетне това е знак най-общо казано силите за сигурност, защото не бива да се допуска пробив сред хората, които са призвани да пазят българската граница", коментира още Цацаров.

4 хиляди лева взимал граничен полицай за трафик през летището
Обновена

4 хиляди лева взимал граничен полицай за трафик през летището

Шестима са арестувани при акцията срещу канал за трафик на мигранти

По думите му това е канал, който за пръв път действа по този начин, тъй като досегашните подобни случаи са установявани предимно на така наречената зелена граница. "Ето, че го има и на синя въздушна граница", коментира Цацаров.

Той не изключи хипотезата, че от канала може и да се възползвали и терористи. "При положение, че е могъл да премине гражданин, който представя гражданин на Бангладеш, гражданин на Ирак или която и да е друга страна, за които по дефиниция е ясно, че представя неистински документи - би могъл да влезе всеки", категоричен бе Цацаров.

Двама граничари от летище "София" закопчани за разбития канал за бежанци

Двама граничари от летище "София" закопчани за разбития канал за бежанци

Ставало въпрос за голяма сума пари

При 90% от случаите били хора, които търсели начин да влязат в страната, за да я използват като транзитен пункт към Западна Европа.

На въпрос дали е възможно терористи да се възползвали от канала той отговори: "Тази хипотеза не може да бъде отречена. В крайна сметка хората, които го организират пропускат някого срещу заплащане. Те не се интересуват от неговите цели по-нататък, а и няма как да се интересуват, защото намеренията им са користни", посочи Цацаров. По думите му може само да се предполага, че такава е ситуацията и в някоя друга европейска страна.

За разследването Цацаров уточни, че то ще трябва да установява лицата, влезли с едни документи и напуснали страната с други. "Това трябва да търси разследването в момента и то е концентрирано върху това. Въобще не предполагам, че с документите, с които са влезли на Аерогара София ще излязат и ще влязат на някое чуждо летище", категоричен бе главният прокурор. Според него е напълно възможно при съгласуване на графиците на смяната с полетите организацията на каналджийския канал да е ставала на най-ниско ниво.

Обвинител номер едно коментира темата пред началото на първия пряк вот за избор на четиримата прокурорски представители от професионалната квота на следващия ВСС. За позицията се борят 12 прокурори.