Съдът във Варна остави за постоянно зад решетките двама холандци, обвинени в контрабанда на 16 тона дрога, съобщи bTV.

55-годишният Курт и 50-годишният Робърт са обвинени за контрабанда на над 16 тона прекурсори за амфетамини.

Обвинението на прокуратурата е, че двамата холандци са осъществявали престъпна дейност в периода 26 януари 2017 г. - 16 март 2018 г.

Прокуратурата твърди, че двамата холандци са представили фалшиви документи за три пратки от Китай и Латинска Америка. Сред тях са и прекурсорите PMK - 4,297 тона, APAA 7,525 тона и APAAN 4,400 тона. Те били декларирани като почистващ препарат за прозорци.

Ако бъдат осъдени за виновни Кърт и Робърт ще понесат наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години и глоба между 200 и 300 хил.лв.

Адвокатите на Курт поискаха от съда да му бъде наложена по-лека мярка. Те се мотивираха, че той има постоянен адрес в Бургас и 3 собствени предприятия, които в момента не може да управлява. Адвокатът му заяви, че неговият клиент наистина е очаквал препарат за прозорци и вероятно е имало смяна на част от товара в Китай или Виетнам.

Другият мъж Робърт посочи като причина за смекчаване на мярката му за неотклонение трите си деца. Той заяви, че очаква четвърто дете.

Съдиите обаче видяха възможност мъжете да се укрият и поради тази причина им наложиха най-тежката мярка за неотклонение.