Постоянен арест е мярката, която е наложена на 40-годишния Димитър Братанов, по прякор Кокала, от Силистренския окръжен съд.

Братанов е обвинен за въоръжено отвличане на таксиметров шофьор, извършено при условията на опасен рецидив, както и за държане на два пистолети и боеприпаси.

Припомняме, в сряда Кокала, който е избягал от затвора във Варна на 31 май, беше засечен в центъра на Силистра.

При опит да бъде задържан обаче той извади оръжие и стреля по полицаите. След това се качи в таксиметров автомобил и с оръжие и заплахи принуди шофьора да го откара до произволно избран адрес.

Там нападателят слезе и започна престрелка с полицията. Кокала се барикадира в къща и едва след преговори с полицията се предаде. Задържан е с пистолет „Макаров“ с патрон в цевта, още един пистолет с шест патрона в барабана, както и с торбичка с 42 патрона.

За първото престъпление – въоръжено отвличане -  законът предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор.

Димитър Братанов е бил в затвора "Белене" с присъда от 4 години и шест месеца за отвличане и заплаха за убийство. Оставало му да изтърпи още 13 месеца и два дни от наложеното наказание и бил преместен във варненския затвор.
В криминалното си досие той има 10 присъди, като една от тях е за участието в бомбения атентат срещу бившия окръжен прокурор на Силистра.