Софийски районен съд остави в ареста майката, която изостави 8-месечното си бебе в столичния "Западен парк".

18-годишната Юлия Василева е обвинена за това, че е оставила без надзор и достатъчно грижи детето. Според прокуратурата по този начин тя е изложила на опасност бебето. Съдът уважи искането на прокуратурата и постанови мярка за неотклонение "задържане по стража" спрямо обвиняемата.

Бабата и майката на откритото мъртво бебе остават зад решетките

Бабата и майката на откритото мъртво бебе остават зад решетките

Могат да обжалват пред Софийския апелативен съд.

Представителят на прокуратурата посочи, че е на лице обосновано предположение, че 18-годишната Юлия е извършила престъплението. Това става ясно и от свидетелските показания.

Според прокурорът е на лице и реална опасност 18-годишната майка да извърши и друго престъпление, ако и бъде наложена по-лека мярка.

Въпреки че не е осъждана, Софийска районна прокуратура намира, че извършеното деяние представлява обществена опасност. Прокурорът посочи още, че свидетелката Юлия Димитрова, с която обвиняемата е живеела, е казала, че на 11 август, денят, в който е изоставено детето, момичето е излязло с бебето сутринта и се е върнала без него около 12 часа.

Полицията установи родителите на намереното момиченце в "Западен парк"

Полицията установи родителите на намереното момиченце в "Западен парк"

Продължава да се издирва майката

Обвиняемата обяснила на свидетелката, че го е оставила в социална институция. Около 19 часа същият ден бебето е било намерено в слабопосещаема част на парка. Хората, открили 8-месечното момиченце установили, че то е дехидратирано и изтощено.

Случайност е предотвратила по-тежки последствия, допълни прокурорът.

Свидетелски показания разкриват още, че обвиняемата Юлия Василева не е полагала нужните грижи както за детето, което е изоставила, така и за по-големия й син.

От изложеното следва, че с поведението си майката системно е създавала опасност за физическото и психическото развитие на децата си, уточни прокурорът.

Момиченце на около годинка е открито изоставено в столичния "Западен парк"

Момиченце на около годинка е открито изоставено в столичния "Западен парк"

Уведомени са социалните служби, екипът на Бърза помощ е откарал в столична педиатрия

Според прокуратурата има опасност тя да се укрие, ако бъде пусната на свобода. Като мотив за това прокурорът посочи, че Юлия постоянно е сменяла местоживеенето си и се е случвало да напуска дадено жилище и да е в неизвестност дори и за най-близките си. От показания става ясно още, че след като е разбрала, че детето й е намерено, се укрила.

Служебният защитник на обвиняемата - адв. Кирил Александров заяви пред съда, че момичето признава вината си. По думите му, тя няколко пъти е правила опит да остави детето си в социален дом. Млада е, не може да ги гледа сама, допълни адвоката Александров.

Тя е била принудена да остави малкото дете като се е надявала по-този начин, то да намери по-добър дом. Защитата на момичето поиска налагането на по-лека мярка. Адвокат Александров заяви, че няма опасност тя да се укрие или да извърши друго престъпление, ако и бъде наложена друга мярка за неотклонение.

Задържаха майката на изоставеното бебе в "Западен парк"
Обновена

Задържаха майката на изоставеното бебе в "Западен парк"

18-годишната майка е привлечена като обвиняема

Той посочи, че занапред чрез родителите си тя може да бъде призовавана. Не е нужно на този етап да е задържана, допълни защитникът. Пред съда Юлия не пожела да каже каквото и да е било.

След кратко съвещание съдът реши, че е на лице обосновано предположение за авторството на деянието.

Въпреки, че е неосъждана, престъплението е с по-висока степен на обществена опасност, посочи съдия Константин Попов. Той допълни, че в началото на 2017 г. Юлия е направила опит отново да изостави детето си в своя съседка. Под предтекст, че отивала да купи памперси.

Съдът счете, че ако и бъде наложена по-лека мярка има опасност тя за пореден път да изостави и захвърли детето си. Налице и е опасност да се укрие. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване в триденевен срок.