Петима мъже от Варна, обвинени, че са част от престъпна група за разпространение на наркотици в града, от днес са с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", определена от Варненския окръжен съд.

Братята Иван и Димитър Бакалови, Мирослав Калчев, Живко Едрев и Венцислав Музиков са привлечени като обвиняеми.

Мъжете са задържани във Варна при полицейска акция вчера, като от тях е иззето наркотично вещество. Димитър е задържан последен, след като се е явил доброволно в полицията за справка.

Според събраните доказателства се касае за организирана интензивна престъпна дейност, свързана с контрола и разпространението на наркотици в морската столица.

Ръководителите на групировката са били Иван и Димитър, които са осъществявали връзките с наркопазара на значително по-високо ниво.

Братята са осъждани за различни престъпления, но реабилитирани по право. Мирослав, Живко и Венцислав също са натрупали богата съдебна биография.

Всеки един от тях е осъждан по няколко пъти, включително и за наркопрестъпления.

Мирослав и Венсислав са наркозависими, като последният прави опит и да се лекува.

Едрев е бил предсрочно освободен от затвора през март миналата година, а Мирослав през февруари 2006-та.

Въпреки пълните им самопризнания, направени пред съдия, петимата ще останат в ареста заради усложненото им съдебно минало, изключително опасната престъпна дейност и реалната опасност да се укрият или да извършат други престъпления.