Федерацията на потребителите ще заведе дело срещу "Топлофикация" в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Искът ще бъде внесен този четвъртък - 21 август, съобщава Би Ти Ви.
Досега около 500 абонати на топлофикационните дружества от цялата страна са подкрепили с писмени молби завеждането на това дело, съобщиават от федерацията.

"Топлофикация" нарушава "допълнение първо" на Хартата за правата на човека, според което трябва "да ни се предоставят възможности свободно и мирно да ползваме нашата частна собственост", твърдят от федерацията.
•Това наше право всъщност е игнорирано и там нашата частна собственост се трансформира във вечна зависимост от услугата, подавана от топлофикационните дружества,• сочи Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите в България.
Енергийният закон ще бъде атакуван заради текст, според който потребител на парно е собственикът на жилище в топлофицирана сграда, дори да е прекъснал връзката си с отоплителната система. Така, според Кърлев, собствеността се превръща в средство за манипулиране.
•Да взимат пари от нещо, което не предоставят! Защото повечето попълнили тези формуляри, са всъщност хора, които от години са се отказали от топлинната услуга не заради факта, че обичат да моржуват и студуват, а просто са преценили, че нямат финансовите възможности да покрият тези разходи.•

От федерацията ще търсят правата на българските потребители навън, след като нашият Конституционният съд реши, че енергийният закон не е противоконституционен.

•Изчерпахме всички възможности. Наистина! И на нас ни е криво, ако така мога да се изразя, че там, във формата, фигурира страната Република България,• заявава Кърлев.

Очаква се след два месеца в Страсбург да бъде даден ход на делото.
До 5-и септември пък столичните абонати на "Топлофикация" трябва да платят старите си сметки за парно. В противен случай и те ще бъдат давани на съд.