Потушиха напълно пожара в Драгоманското блато, като близо една трета от него е засегнато от пожара. "Изгорели са екопътеката, мостчето, кулата за наблюдение на птици. Пожарът е овладян в ранните часове на днешния ден и може би в рамките на тази една трета от блатото биотопът е напълно унищожен", коментира пред БНТ кметът на Драгоман Андрей Иванов.

По думите му, блатото има своя способност да се възстановява, тъй като кореновата система е под водата и е късмет, че е зими и няма птици.

"Моето мнение е, че това е умишлен палеж, тъй като при пристигането ни огънят беше отвътре навън, тоест няма как да е станало небрежно. Има някакъв интерес блатото да се пали. Преди 6 месеца горя стабилно и изгоря голяма част от блатото. Трябва да се правят разследвания. Не бива след като се изгаси пожарът, това да се забравя. Просто органите да си свършат работата", добави Иванов.

Той и иска да се видят камерите на общината и кой е минавал там. "Камерите са в град Драгоман, ние на блатото, разбира се нямаме камери, но на основните кръстовища имаме камери. Така че да се каже кой от Драгоман към блатото е пътувал в този период."

Доброволци наблюдават днес зоната за прехвърчащи искри и да не пламне отново пожар.

Пламна Драгоманското блато

Пламна Драгоманското блато

Подозират бракониери